Bomba ascunsa in ordonanta de urgenta pe justitie: „De astazi, DNA nu mai exista”

news

O prevedere strecurata in ordonanta de urgenta pe justitie, care a fost publicata astazi in Monitorul Oficial, poate inchide pur si simplu activitatea DNA.

Ordonanta prevede ca procurorii DNA trebuie raman in functie doar daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 303/2004, una dintre noile legi ale justitie. Un paragraf din aceasta lege prevede ca procurorii DNA trebuie sa fi dat un examen in fata Sectiei pentru procurori din CSM. Niciunul dintre cei 140 de procurori ai DNA nu indeplineste aceasta conditie.

„Articolul VIII: Procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, isi desfasoara activitatea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directiei Nationale Anticoruptie, precum si in cadrul celorlalte parchete, raman in functie in cadrul acestora, numai daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”, este unul dintre articolele din ordonanta care a fost publicata in Monitorul Oficial.

Acest articol trebuie corelat cu alta prevedere din ordonanta intrata in vigoare, aceea de a fi sustinut un concurs in fata Sectiei de procurori din cadrul CSM. Lucru pe care nu l-a facut niciunul dintre procurorii care activeaza la DNA, deoarece nu prevedea nicio procedura asa ceva pana acum.

Practic, pentru a lucra la DNA este nevoie de un concurs. Acest lucru nu apare la DIICOT, unde este nevoie doar de interviu. „Nu-si permiteau sa blocheze DIICOT, acolo sunt dosare cu crima organizata, interlopi si traficanti de droguri”, au explicat surse din magistratura, citate de ziare.com.

„Pentru a fi numiti in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin 10 ani vechime in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in un urma unui CONCURS organizat de catre comisia constituita in acest scop”, se arata in OUG, in cazul DNA.

„Pentru a fi numiti in cadrul Directiei de Investigarea a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, o vechime de cel putin 10 ani in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma INTERVIULUI organizat de catre comisia constituita in acest scop”, arata OUG, in cazul DIICOT.

CSM va analiza maine situatia de aceasta ordonanta. Surse din Consiliu spun ca va fi de ales intre doua rele: fie intr-adevar se va merge pe ideea ca niciun procuror DNA nu indeplineste acum conditiile si deci toti trebuie sa plece, fie conditia concursului se va aplica doar pentru viitor, cu riscul ca actele de urmarire penala facute de procurorul fara concurs sa fie anulate in camera preliminara.

Fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a postat pe Facebook un mesaj in care arata ca prin art.VIII din Ordonanta publicata astazi, ministrul Toader a inchis practic DNA.

„El ofera astfel, cu putina intarziere, un raspuns intrebarii lansate public de Liviu Dragnea: Mai exista DNA?!. Raspunsul este nu, de azi nu mai exista. Ordonanta trimite acasa zeci de procurori DNA, oprind astfel anchete, descurajand intreaga institutie, incurajand lumea coruptiei. Iar MCV este incepand de astazi un acronim pentru Marea Coruptie Vesela”, scrie Predoiu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: