Bomba din Dosarul 10 August. Augustin Lazar anunta ca ancheta a scos la iveala implicarea unor „politicieni” pe care ministrii de Interne si Justitie „nu puteau sa-i refuze”

politica

Fostul procuror general al Romaniei, Augustin Lazar, anunta ca Dosarul 10 August va scoate la iveala faptul ca „politicieni” extrem de puternici au dat ordin ca anumite documente necesare anchetei sa nu fie declasificate.

„Exista indicii ca aceasta decizie, inclusiv sugestia de a nu se declasifica documentele necesare anchetei, a venit de la politicieni pe care ministrul Justitiei si ministrul de Interne nu puteau sa-i refuze. Dar finalul anchetei va lamuri multe detalii”, a declarat Lazar intr-un interviu pentru Newsweek Romania.

Ministri ai Justitiei si Internelor in perioada respectiva erau Tudorel Toader si, respectiv, Carmen Dan.

Iata intrebarea jurnalistei si raspunsul complet al lui Lazar:

In Dosarul „10 august“ au existat presiuni facute asupra procurorilor, din partea celor care ar fi vizati de ancheta? A fost impiedicata sau intarziata, intr-un fel, ancheta de catre politicieni?

O categorie distincta de atacuri au vizat procurorii militari care au instrumentat acest dosar, precum si conducerea Ministerului Public.

Acesti procurori sunt inca in proceduri disciplinare, iar procurorului general al Romaniei i s-a cerut revocarea, pentru modul de coordonare a instrumentarii dosarului, desi este o chestiune de minima cunoastere a legii faptul ca ministrul Justitiei, membru al Executivului, nu are vreo competenta in activitatea judiciara.

Activitatea procurorilor este supusa doar controlului judiciar al instantei competente. Exista indicii ca aceasta decizie, inclusiv sugestia de a nu se declasifica documentele necesare anchetei, a venit de la politicieni pe care ministrul Justitiei si ministrul de Interne nu puteau sa-i refuze. Dar finalul anchetei va lamuri multe detalii.

Comentarii: