politica

Bomba din Dosarul 10 August. Augustin Lazar anunta ca ancheta a scos la iveala implicarea unor „politicieni” pe care ministrii de Interne si Justitie „nu puteau sa-i refuze”

Fostul procuror general al Romaniei, Augustin Lazar, anunta ca Dosarul 10 August va scoate la iveala faptul ca „politicieni” extrem de puternici au dat ordin ca anumite documente necesare anchetei sa nu fie declasificate.

„Exista indicii ca aceasta decizie, inclusiv sugestia de a nu se declasifica documentele necesare anchetei, a venit de la politicieni pe care ministrul Justitiei si ministrul de Interne nu puteau sa-i refuze. Dar finalul anchetei va lamuri multe detalii”, a declarat Lazar intr-un interviu pentru Newsweek Romania.

Ministri ai Justitiei si Internelor in perioada respectiva erau Tudorel Toader si, respectiv, Carmen Dan.

Iata intrebarea jurnalistei si raspunsul complet al lui Lazar:

In Dosarul „10 august“ au existat presiuni facute asupra procurorilor, din partea celor care ar fi vizati de ancheta? A fost impiedicata sau intarziata, intr-un fel, ancheta de catre politicieni?

O categorie distincta de atacuri au vizat procurorii militari care au instrumentat acest dosar, precum si conducerea Ministerului Public.

Acesti procurori sunt inca in proceduri disciplinare, iar procurorului general al Romaniei i s-a cerut revocarea, pentru modul de coordonare a instrumentarii dosarului, desi este o chestiune de minima cunoastere a legii faptul ca ministrul Justitiei, membru al Executivului, nu are vreo competenta in activitatea judiciara.

Activitatea procurorilor este supusa doar controlului judiciar al instantei competente. Exista indicii ca aceasta decizie, inclusiv sugestia de a nu se declasifica documentele necesare anchetei, a venit de la politicieni pe care ministrul Justitiei si ministrul de Interne nu puteau sa-i refuze. Dar finalul anchetei va lamuri multe detalii.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Sfidand sanctiunile internationale, Coreea de Nord a testat un focos „de foarte mari dimensiuni”, conceput pentru rachetele strategice

Coreea de Nord a testat un focos "de foarte mari dimensiuni" conceput pentru o racheta…

14 minute ago

George Copos vrea sa reabiliteze telecabina si restaurantul de pe Tampa. Proiect de 11 milioane de euro

Dupa ani buni de asteptare, in care unul dintre simbolurile Brasovului parea sa fie parasit…

26 de minute ago

Inca o lovitura aeriana impotriva unei baze militare pro-iraniene din Irak. Nici Israelul si nici SUA nu confirma atacul

Un nou „bombardament" a facut victime in cursul noptii de vineri spre sambata la o…

56 de minute ago

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

12 ore ago