Bombardamentele masive ale Rusiei au avut efect la Severodonetk. Ucrainenii s-au retras din centrul orasului

externe

Armata ucraineana a anuntat luni ca trupele sale au fost impinse in afara centrului orasului Severodonetk, un oras-cheie din estul Ucrainei pentru care cele doua armate se lupta de saptamani intregi, transmit DPA si AFP, citate de Agerpres.

Fortele ruse au bombardat centrul orasului cu artilerie si i-au alungat pe soldatii ucraineni ramasi acolo, a comunicat Statul Major de la Kiev.

In ciuda acestui regres major, luptele din jurul Severodonetk au continuat si Ucraina detine in continuare controlul asupra a aproximativ o treime din oras in ansamblu, se spune in ultimul raport cu privire la situatie.

Intr-un mesaj video in noaptea de duminica spre luni, presedintele Volodimir Zelenski declara ca ucrainenii „se lupta pentru fiecare centimetru de pamant” in orasul industrial de importanta strategica. El anticipeaza ca rusii vor incerca sa arunce in lupta recruti slab pregatiti si, in aceste conditii, Rusia poate depasi pragul de 40.000 de soldati pierduti inca din iunie, mai mult decat in orice alt razboi in care a fost implicata Moscova.

Rusia a cucerit orasul portuar Mariupol in luna mai, dupa un asediu care a durat luni de zile, iar apoi si-a indreptat mai mult atentia spre preluarea controlului asupra provinciei Lugansk, unde se afla Severodonetk.

Rusia controleaza acum 90% din Lugansk si a facut progrese treptate pentru a incercui complet Severodonetk. Lugansk si provincia invecinata Donetk alcatuiesc regiunea cunoscuta sub numele de Donbas, care se invecineaza cu Rusia.

Uzina chimica Azot din Severodonetk este, de asemenea, bombardata de Rusia. Potrivit oficialilor ucraineni, civilii continua sa reziste in uzina, folosind-o ca adapost antiaerian.

In orasul Lisiceansk, aflat in apropiere, trei civili, inclusiv un baiat de sase ani, au murit in bombardamentele din ultimele 24 de ore, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serghei Gaidai.

Cucerirea Severodonetkului ar deschide calea Moscovei catre un alt oras important din Donbas, Kramatorsk, un pas important in cucerirea intregii regiuni de la frontiera cu Rusia, detinuta partial de separatistii pro-rusi din 2014.

Potrivit AFP, duminica Ministerul rus al Apararii a anuntat ca a distrus la Ciortkiv, in vestul Ucrainei, la 140 km de granita cu Romania, ”un mare depozit de sisteme de rachete antitanc, sisteme portabile de aparare antiaeriana si obuze furnizate regimului de la Kiev de catre SUA si tarile europene”. Atacul asupra acestui oras s-a soldat cu 22 de raniti, potrivit guvernatorului regiunii Ternopil.

La 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militara neprovocata si nejustificata contra Ucrainei. Moscova sustine ca este vorba despre o ”operatiune militara speciala de denazificare” a tarii vecine si de protejare a comunitatii rusofone din estul Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: