Boom al firmelor britanice care fug in Germania pentru a scapa de Brexit. 62% dintre britanici spun acum ca Brexitul a fost „mai degraba un esec”

externe

Germania se confrunta cu o crestere a investitiilor din partea companiilor straine, cu un boom al firmelor britanice care se instaleaza in tara UE dupa Brexit, scrie The Independent.

Marile companii britanice care cauta un „punct de sprijin” pe piata unica pentru a usura povara birocratica au ajutat Germania sa atinga anul trecut cel mai ridicat nivel de investitii straine directe (ISD) din istorie.

ISD au crescut la 22 de miliarde de lire sterline in 2022, de la 6 miliarde de lire sterline in anul precedent, potrivit cifrelor oficiale ale Germany Trade & Invest (GTAI).

Companiile cu sediul in Marea Britanie au infiintat 170 de proiecte in Germania anul trecut – o crestere de 21% fata de 2021, potrivit cifrelor prezentate pentru prima data de Financial Times.

„Companiile din intreaga lume apreciaza dimensiunea pietei germane, cadrul juridic sigur, forta de munca inalt calificata, infrastructura si mediul de cercetare si dezvoltare”, a declarat directorul executiv al GTAI, Robert Hermann.

Acesta a adaugat: „Acesta este motivul pentru care o serie de mari companii americane s-au extins aici. Pentru companiile britanice, este, de asemenea, deosebit de important sa aiba un punct de sprijin in Uniunea Europeana dupa Brexit.”

Frasers Group – care detine Sports Direct – a dezvaluit anul trecut ca a creat o noua unitate de distributie in Germania, care va actiona ca sediu central in UE.

Sute de alte mari companii britanice s-au stabilit in Europa pentru a distribui bunuri in interiorul blocului fara ca clientii lor sa fie nevoiti sa plateasca noile taxe si impozite necesare dupa Brexit.

„Aceasta performanta este foarte impresionanta”, a spus dl Hermann despre boom-ul investitiilor straine din Germania. „Avand in vedere toti factorii negativi, multi oameni ar fi prezis ca nivelurile ISD vor scadea. Dar economia germana si-a aratat forta”.

Intre timp, primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a cerut din nou mai multe puteri pentru a se asigura ca intreprinderile din capitala prospera dupa Brexit.

Khan a declarat ca Regatul Unit ar trebui sa reconsidere aderarea la piata unica a UE si a indemnat guvernul lui Rishi Sunak sa transfere unele competente in materie de imigratie catre primarie.

„Permitandu-ne sa cream o lista regionala de ocupatii deficitare in parteneriat cu mediul de afaceri, am oferi Londrei capacitatea de a atrage si de a pastra talentele in sectoarele care au cea mai mare nevoie de ele”, a scris el in City AM.

Acest lucru vine in contextul in care un nou sondaj a constatat ca regretul in randul votantilor Leave a atins un nivel record – mai multi alegatori decat oricand considerand ca Brexit a fost un „esec”. Aceasta urmeaza dupa ce Nigel Farage a recunoscut ca Brexit nu a fost un succes.

62% dintre alegatori au declarat ca iesirea din UE a fost „mai degraba un esec”, iar doar 9% au spus ca a fost un „succes”. Sondajul YouGov a constatat, de asemenea, ca mai mult de o treime dintre cei care au sustinut Leave spun ca a fost mai mult un esec decat un succes.

Deputatul conservator pro-Brexit David Jones a declarat pentru The Independent ca „toata lumea stia” ca despartirea va dura ceva timp, dar a insistat ca „deja vedem beneficiile” – citand acordurile comerciale cu Australia si Noua Zeelanda.

Purtatoarea de cuvant a liberal-democratilor pentru afaceri externe, Layla Moran, a declarat: „Acordul ratat al conservatorilor cu Europa a fost un dezastru total pentru tara. Pentru a creste economia, trebuie sa reparam relatia noastra stricata cu Europa”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: