BOR a emis o fatwa impotriva lui CTP. Cine raspunde daca jurnalistul este atacat de un fanatic religios?

opinii

Joi s-a inregistrat poate cel mai grav atac la adresa libertatii de exprimare din ultimii 20 de ani. O institutie cu o putere fenomenala, BOR, l-a catalogat drept „diavol” pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu pentru ca acesta a indraznit sa il critice pe Patriarhul Daniel.

„Credinta in Adevar (nearticulat), credinta in Hristos marturisit de Biserica vie, reala, neidealizata, dar nici stramb imaginata de simplii gazetari esuati in vedetism, aceasta credinta ne va darui claritatea si frumusetea morala ce ne vor salva si ne vor inalta dincolo de ‘balciul desertaciunilor’ in care diavolul cu chip de om cumsecade, cap limpede, omniscient si neobosit justitiar ne invita permanent sa traim”, a declarat purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, intr-un comunicat preluat de mai toata presa.

Banescu a mai facut si alte comentarii hidoase referitoare la CTP vorbind despre „capete plesuve si deloc limpezi” si „oameni mici si veninosi”. Avand in vedere functia pe care o are Banescu, pozitia sa exprima pozitia Patriarhiei si a intregii Biserici Ortodoxe.

Ce face BOR cu CTP acum este foarte grav si extrem de periculos. Nu este vorba doar despre faptul ca niste indivizi platiti din bani publici il afurisesc deloc crestineste pe CTP, ci de previzibilul impact al spuselor unei asemenea institutii. Daca maine vreun fanatic religios sare cu cutitul pe strada la CTP pentru ca asa a zis biserica lui ca CTP e „diavol”? Sa se apuce el sa scormoneasca cu cutitul prin „capul plesuv” al lui CTP pentru a scoate „veninul” de acolo ca sa obtina viata vesnica si BOR sa il transforme in moaste.

Un astfel de atac primitiv la libertatea de exprimare n-a mai fost de pe vremea lui Nastase, cand erau batuti jurnalisti pe strada. Cand te cheama BOR si spui despre un jurnalist ca este „diavol” asta suna ca fatwa emisa de regimul islamic din Iran in cazul lui Salman Rushdie.

Reactiile de condamnare a acestui derapaj sinistru al BOR au fost aproape inexistente. Mai mult, hienele politice au simtit ca este loc pentru a scoate profit si au inceput sa contribuie la amplificarea acestei atmosfere sumbre de fundamentalism religios. Marele social-democrat european si reformat, Marcel Ciolacu,  ar vrea nici mai mult, nici mai putin, sa fie anihilate, cenzurate, eliminate orice referiri critice la adresa Patriarhului Daniel. „Suntem o tara ortodoxa. Cum sa incepi sa discuti ce a facut sau a spus parintele spiritual al unei natii? Cand s-a mai intamplat asa ceva de la Ceausescu incoace? Niciodata”, a declarat Ciolacu la Antena 3, joi seara. Nu este nicio diferenta fata de discursul oficial al regimului fundamentalist al ayatollahilor din Iran.

Ulterior, Florentin Pandele a cerut direct „pedepsirea lui CTP”. „Am luat cheia, m-am incuiat intr-o camera, sa nu intre Gabi peste mine, ca ii e frica de cum am sa reactionez. Cine ii da dreptul acestui personaj sa imparta lumea in buni si rai, in alb si greu, sa jigneasca? Ar fi bine sa-l scoateti de pe ecran, uitati ce figura are. Biserica Ortodoxa ne invata ceva antidemocratic? Cum isi permite sa-i jigneasca pe oamenii orasului in care sunt primar de 20 de ani. Dar chiar nimeni nu ia atitudine, nu mai sunt barbati in Romania?„, a spus Pandele la Romania TV.

Este mai mult decat ingrijorator ca atacul primitiv al BOR la adresa unui jurnalist trece aproape neobservat.  Iata cum lipsa de reactie incurajeaza discursuri fundamentaliste si extrem de agresive ale unor lideri politici de prim rang sau foarte cunoscuti. Ce mai urmeaza, ca ziaristii sa ceara aprobare de la Basilica, agentia de presa a BOR, despre ce sa scrie si cum sa gandeasca pentru a nu fi lapidati?

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: