BOR, raspuns agresiv la ancheta Recorder privind catedrala: „Ofensa la adresa martirilor neamului, a celor care si-au jertfit viata pentru poporul roman si pentru unitatea politica si spirituala a acestuia”

news

Raspuns halucinant prezentat de biroul de presa al BOR la articolul Recorder intitulat „Catedrala praduirii nationale”. BOR sustine ca prin acest articol, in care sunt detaliate sumele uriase si supradimensionate cheltuite cu anumite firme, se aduce o ofensa martirilor neamului romanesc.

„Titlul moralmente descalificant al articolului se transforma astfel intr-o ofensa la adresa celor in memoria carora se ridica de mai multi ani Catedrala pentru care a pledat public Mihai Eminescu, precum si elitele politice si morale ale Romaniei dupa Razboiul pentru Independenta, apoi dupa experienta Primului Razboi Mondial si dupa Unirea din 1918. Catedrala Nationala a devenit astfel simbolul recunostintei fata de Dumnezeu si fata de toti cei care cu credinta in El si-au jertfit viata pentru poporul roman si pentru unitatea politica si spirituala a acestuia”, anunta BOR prin intermediul unui comunicat postat pe Basilica.

Citeste si: Ancheta Recorder, cum a vandut Videanu bolovani cu 530 euro bucata pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Inginer constructor: „E ireal, nu exista asa ceva nicaieri in lume”

Comunicatul BOR abunda in jigniri la adresa jurnalistilor de la Recorder.

„Lipsa de urbanitate a articolului se manifesta printr-o abordare rudimentara si ofensatoare nu doar fata de proiectul in sine al Catedralei, care constituie deopotriva un deziderat firesc al Bisericii Ortodoxe Romane si al Statului democratic roman, ambele avand o imensa datorie memoriala fata de eroii si martirii Romaniei, ci si la adresa Parintelui Patriarh insusi, cel caruia i se datoreaza inceputul ctitoririi acestei Catedrale si supravegherea responsabila a lucrarilor de ridicare a ei. Aceasta lipsa de urbanitate este dublata in articol de multe speculatii, alegatii, insinuari si caricaturizari ale realitatii care arata, desigur si din fericire, cu totul altfel”, se mai sutine in comunicat.

In timp ce jurnalistii de la Recorder au prezentat documente si sume exacte privind cheltuielile exorbitante. BOR se limiteaza sa raspunda cu lozinci.

„Folosirea punctuala a unor materiale de constructie mai scumpe decat cele obisnuite nu este dictata doar de natura speciala a obiectivului arhitectonic in sine, una care transcende categoria constructiilor obisnuite, fiind vorba despre o Catedrala inchinata lui Dumnezeu si memoriei sfinte a eroilor si martirilor unui popor, ci si de criterii indispensabile in ecuatia construirii unui asemenea edificiu: durabilitatea materialelor si garantia oferita pentru ele de firmele capabile sa ofere cele mai bune materiale (exemple: 50 de ani garantie pentru tabla folosita la acoperis si 40 de ani pentru marmura). Din aceste doua criterii esentiale rezulta inevitabil pretul mai mare pentru aceste materiale”, sustine BOR.

Jurnalistii Recorder au precizat ca BOR a refuzat sa le raspunda la intrebari cand se documentau in legatura cu articolul.

„Biserica Ortodoxa Romana a refuzat sa ne raspunda la orice intrebare legata de atribuirea contractelor de pe santierul catedralei, despre preturile materialelor folosite si despre cuantumul banilor publici primiti pentru ridicarea constructiei. Am trimis intrebari in scris si i-am contactat si telefonic pe reprezentantii Patriarhiei, insa in ciuda insistentelor noastre si a argumentelor prin care am justificat legitimitatea demersului, Biserica ne-a ignorat. In timp ce ne ignora, a mai primit o transa de bani publici pentru continuarea lucrarilor la catedrala: 20 de milioane de lei alocati de Guvernul Romaniei in primavara acestui an”, a scris Recorder.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: