news

Borfasii din PSD si ALDE au scos iar judecatorii in strada. Protest pe scarile Curtii de Apel din Bucuresti, peste 100 de magistrati solicita Coalitiei sa respecte „independenta justitiei”

Aproximativ 100 de procurori si judecatori protesteaza in tacere, astazi dupa-amiaza, pe treptele Curtii de Apel din Capitala fata de modificarile aduse legilor justitiei si fata de inceperea acestui proces legislativ fara obtinerea unui aviz din partea Comisiei de la Venetia. Vineri, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov au cerut suspendarea oricaror decizii din partea CCR sau din partea celorlalti factori implicati in procesul legislativ cu privire la legile justitiei pana la emiterea avizului Comisiei de la Venetia si respectarea intocmai a recomandarilor GRECO.

Magistratii s-au adunat pe treptele Curtii de Apel in jurul orei 17.00, afisand pancarte cu mesaje precum „Pentru o justitie independenta”, „Avizul Comisiei de la Venetia”, „Principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat” sau „Conformarea obligatoriei cu recomandarile GRECO”.

Protestul se desfasoara in tacere, fiind organizat de catre Forumul Judecatorilor. Marti, asociatia si-a anuntat retragerea de la lucrarile Comisiei parlamentare speciale pentru legile justitiei si a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa constate ca unele amendamente la Codurile penale aduc atingere independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia.

Vineri, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov au cerut suspendarea oricaror decizii din partea CCR sau din partea celorlalti factori implicati in procesul legislativ cu privire la legile justitiei pana la emiterea avizului Comisiei de la Venetia si respectarea intocmai a recomandarilor GRECO, ei spunand ca tratatele internationale la care Romania este parte sunt obligatorii si se aplica cu prioritate, in fata normelor legale interne, astfel ca si recomandarilre GRECO sunt obligatorii pentru legiuitorul roman.

Procurorii brasoveni cer si sesizarea Comisiei de la Venetia cu privire la proiectele de modificare a Codurilor penale si suspendarea oricaror dezbateri pana la emiterea avizului consultativ de catre Comisie.

Procurorii din Brasov mai spun ca dupa emiterea avizului de catre Comisia de la Venetia atat cu privire la legile justitiei, cat si la modificarile Codurilor penale sa aiba loc o consultare reala a magistratilor prin Adunarile Generale cu privire la modificarile legislative propuse, iar dezbaterile sa aiba un caracter efectiv, in care fiecare text legal sa fie discutat, analizat pe larg, nu in bloc, „experienta anterioara a procedurilor legislative privind legile justitiei care au fost constatate neconstitutionale de doua ori fiind edificatoare cu privire la efectele negative pe care le are adoptarea unor texte legale in graba si cu nesocotirea opiniei specialistilor in drept si a practicienilor”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

8 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

5 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

5 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

5 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

6 ore ago