Borfasii PSD incep sa scape dupa decizia CCR. Dovezi anulate in dosarul lui Mazare, Dragnea se va bucura si el de eliminarea interceptarilor

politica

ICCJ a eliminat mai multe interceptari din dosarul in care Radu Mazare a fost achitat in prima instanta, deoarece temeiul legal in care au fost emise mandatele a fost declarat neconstitutional, iar infractiunile cercetate in cauza nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale.

„Avand in vedere caracterul intruziv al masurilor de supraveghere tehnica, Curtea a retinut ca este obligatoriu ca acestea sa se realizeze intr-un cadru normativ clar, precis si previzibil, atat pentru persoana supusa acestei masuri, cat si pentru organele de urmarire penala si pentru instantele de judecata. In mod contrar, s-a ajunge la posibilitatea incalcarii intr-un mod abuziv sau aleatoriu a drepturilor fundamentale, esentiale intr-un stat de drept, privind viata intima, familiala si privata. Asadar, temeiul legal in baza caruia au fost emise mandatele de siguranta nationala a fost declarat neconstitutional. Se pune problema in ce masura aceste interceptari ale convorbirilor telefonice dispuse pe baza unor mandate de siguranta nationala mai pot fi avute in vedere in solutionarea cauzei”, au pregizat magistratii instantei supreme, in motivarea deciziei de achitare a lui Radu Mazare.

Radu Mazare a fost achitat in prima instanta, de ICCJ, in luna iunie 2018, in dosarul locuintelor sociale „Henri Coanda”, aceeasi masura fiind pronuntata si pentru omul de afaceri Avraham Morgenstern.

In motivarea deciziei de achitare, magistratii spun ca judecatorul de camera preliminara a a constatat legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala, implicit si a interceptarilor telefonice, insa decizia CCR a venit dupa acel moment.

„Prin Decizia nr. 802/5.12.2017 a Curtii Constitutionale s-a statuat ca o verificare a loialitatii/legalitatii administrarii probelor, din aceasta perspectiva este admisa si in cursul judecatii. Altfel spus, probele mentinute ca legale de judecatorul de camera preliminara pot face obiectul unor noi verificari de legalitate in cursul judecatii. Ca atare, interceptarile convorbirilor telefonice au fost realizate de SRI in baza unor mandate de siguranta nationala emise in temeiul unor dispozitii legale neconstitutionale si privesc infractiuni care nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale. Din acest motiv, nu vor fi avute in vedere la solutionarea cauzei”, mai spun judecatorii.

Este vorba despre cinci interceptari din dosar care, potrivit motivarii, oricum nu dovedesc spusele procurorilor privind faptele pe care inculpatii le-ar fi savarsit: „Admitand ca se va aprecia in sens contrar, in sensul ca odata verificate in camera preliminara raman castigate cauzei, cele 5 interceptari ale convorbirilor telefonice realizate de SRI pe baza unor mandate de siguranta nationala care privesc infractiuni care nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale – nu dovedesc ceea ce sustine parchetul, existenta unei intelegeri intre Mazare Radu Stefan si Morgenstern Avraham referitoare la faptul ca societatea Saphir Structures SRL urma sa castige licitatia”.

Totodata, Completul de 3 judecatori (Simona Nenita, Anca Alexandrescu si Daniel Gradinaru) care a pronuntat solutia mai vorbeste in motivare si despre o constatare tehnico-stiintifica ceruta de procuror in timpul urmaririi penale. Aceasta constatare a fost efectuata de catre specialistii din cadrul UM 0232 Bucuresti care trebuiau sa analizeze caracteristicile fizico-chimice ale substantelor prezentate pe un document din dosar, precum si identificarea echipamentelor de imprimare si a instrumentelor de scriere pe document, in vederea stabilirii daca a fost intocmit o anumita data.

Si raportul acesta a fost inlaturat, deoarece SRI nu are astfel de competenta.

„Raportul de constatare tehnico-stiintifica efectuat de Serviciul Roman de Informatii urmeaza a fi inlaturat intrucat SRI nu are competenta sa efectueze constatari tehnico-stiintifice. Constatarea tehnico-stiintifica este un mijloc de proba prin care se obtine o proba in procesul penal, iar probele in cursul urmaririi penale se strang si se administreaza de organul de urmarire penala. SRI – UM 0232 nu este organ de urmarire penala, specialist in cadrul organelor judiciare sau in afara acestora cum este spre exemplu Institutul National de Expertize Criminalistice pentru a administra probe”, mai spun magistratii.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, in luna iunie 2018, sa-l achite pe Radu Mazare pentru luare de mita si sa-i dea fostului primar de la Constanta o amenda de 5.000 de lei. Si fratele acestuia, Alexandru Mazare, a fost achitat pentru complicitate la luare de mita, si in cazul acestuia fiind dispusa o amenda penala de 5.000 de lei. Decizia nu e definitiva. Instanta suprema a dispus achitarea si in cazul omului de afaceri Avraham Morgenstern pentru dare de mita.

Radu Mazare este acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat mita 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale „Henri Coanda” – pentru ca sa-l ajute pe acesta sa castige licitatia si pentru a mari, ulterior, valoarea contractului. Si fratele fostului primar al Constantei, Alexandru Mazare, este cercetat in acest dosar pentru luare de mita, dupa ce ar fi primit, si el, bani in contextul favorizarii firmei care a construit campusul de locuinte sociale „Henri Coanda”.

Fostul primar al Constantei se afla, potrivit ultimelor date, in Madagascar, aparatorii lui Radu Mazare depunand pe 10 mai, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, certificatul de solicitare de azil in Madagascar emis pe numele fostului edil, documentul fiind valabil un an de zile.

Surse judiciare anunta ca si dosarul Tel Drum, in care liderul PSD a fost pus sub acuzare pentru 5 infractiuni, abunda de interceptari obtinute de SRI pe MSN.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: