Boris Johnson, de partea lui Donald Trump. „El personal nu isi poate permite sa dea gres in Ucraina”

Fostul premier britanic, un promotor al Ucrainei pe langa Donald Trump, spune ca natiunile europene ar trebui „sa fie barbati si sa faca un pas inainte” prin cresterea cheltuielilor de aparare, scrie Politico. Johnson i-a acuzat pe aliatii europeni ai Ucrainei ca se comporta ca niste „gaini fara cap”.
De la plecarea din functie in 2022, Boris Johnson a vizitat in mod regulat Statele Unite si a facut lobby pe langa republicani de top pentru a mentine sprijinul pentru Kiev in ciuda semnelor de ezitare.
El a indemnat politicienii din Occident sa nu interpreteze gresit semnalele administratiei americane si sa ia in serios apelul lui Trump pentru mai multe cheltuieli europene pentru aparare.
„Sincer, exista destul de multe reactii pline de lasitate din partea europenilor cu privire la ceea ce spune administratia Trump”, a declarat Johnson pentru GB News intr-un interviu din Munchen.
Johnson a aparat apelul presedintelui american ca natiunile europene sa cheltuiasca mai mult pentru aparare, spunand ca „poporul american l-a ales cu un mandat pentru a obtine valoare” si a subliniat ca Regatul Unit, condus acum de rivalul laburist al Partidului sau Conservator, trebuie sa conduca.
„Ceea ce Trump incearca sa le spuna europenilor, noua britanicilor, tuturor, este sa fim barbati si sa facem un pas in fata”, a spus el.
Fostul premier a respins, de asemenea, acuzatiile ca guvernul lui Trump se angajeaza in „linistire” prin inceperea discutiilor cu Putin, o acuzatie pe care legislatorii europeni au adus-o impotriva SUA in aceasta saptamana.
„Trump stie foarte bine ca el personal nu isi poate permite sa dea gres in Ucraina”, a insistat Johnson.
Trump nu isi poate permite, a argumentat el, „sa vada guvernul presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski coplesit, Putin preluand conducerea, o umilinta totala pentru NATO, o umilinta pentru Occident”, deoarece un astfel de rezultat ar defini mostenirea lui Trump.
Johnson a insistat ca Ucraina ar putea inca sa adere la NATO, in ciuda faptului ca Hegseth a insistat ca acest lucru nu este in carti: „Nu poti fi o tara suverana daca esti constrans, daca esti impiedicat, la un moment dat in viitor, sa decizi daca vei adera la NATO”.