externe

Boris Johnson i-a propus lui Zelenski sa creeze o „uniune europeana alternativa”, daca liderii UE nu se pun de acord pe cum sa ajute Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson i-ar fi propus lui Volodimir Zelenski sa inceapa sa pune bazele unei „uniuni europene alternative”, avand in vedere ca procesul de aderare la UE va dura destul de mult.

Potrivit unor surse citate de Corriere della Sera, aceasta alianta ar urma sa fie una politica, economica si militara si din ea ar face parte Polonia, Lituania, Letonia, Estonia si, posibil mai tarziu, Turcia.

Aceasta ideea a fost avansata de Boris Johnson in timpul vizitei din 9 aprilie de la Kiev. Zelenski nici n-a imbratisat imediat ideea, dar nici nu a respins-o. El prefera sa astepte insa, la acest moment, sa vada ce se va intampla la summitul UE din 23 iunie, cand se va decide daca Ucraina primeste sau nu statutul de tara candidata.

Propunerea lui Johnson a fost bazata pe cifre. Pana la acest moment, ajutorul acordat Ucrainei de Marea Britanie este mai mare decat cel al UE, iar separat, Polonia a ajutat mai mult decat Germania, Franta si Italia la un loc.

Sursele citate sustin ca Zelenski a spus ca va lua serios in considerare acest plan daca Ucraina nu primeste statutul de candidata pentru aderare.

Corriere della Sera nu exclude scenariul in care sursele au vrut sa dezvaluie acum aceasta informatie tocmai pentru a pune presiune pe liderii europeni.

In orice caz, intreaga idee s-ar putea dovedi un urias cu picioare de lut, avand in vedere ca Marea Britanie nu are parghiile UE la nivel continental de a ajuta Ucraina si nu se stie daca Polonia, si tarile baltice ar dori sa intre intr-o astfel de alianta, riscand sa-si complice relatiile la nivelul UE.

Cert este ca exista la nivelul Uniunii multe neintelegeri intre lideri pe chestiunea razboiului, statele bogate fiind acuzate ca, sub umbrela diplomatiei, nu isi asuma o pozitie ferma impotriva Rusiei.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Recent Posts

Moscova: Comitetul de ancheta sustine ca are dovezi ca teroristii au primit sume importante in bani si criptomonede din Ucraina. Reactia Washingtonului

Comitetul de ancheta rus sustine ca are dovezi ca atacatorii care au ucis peste 140…

53 de minute ago

Un avion rusesc s-a prabusit in Crimeea: „Rusii si-au doborat propriul avion Su-27”

Un avion rusesc s-a prabusit joi in apropiere de orasul Sevastopol din Crimeea ocupata. "Un…

42 de minute ago

SUA testeaza o drona supersonica pentru a concura cu China. Beijingul sustine ca a ajuns la Mach 16 – Video

Compania americana Venus Aerospace a anuntat ca a testat cu succes un motor cu detonare…

4 ore ago

Batalia pe cipuri. Presedintele Xi i-a transmis premierului olandez: „Nicio forta nu poate opri avansul tehnologic al Chinei”

Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi oprit, i-a spus presedintele chinez Xi Jinping premierului…

5 ore ago