externe

Boris Johnson i-a propus lui Zelenski sa creeze o „uniune europeana alternativa”, daca liderii UE nu se pun de acord pe cum sa ajute Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson i-ar fi propus lui Volodimir Zelenski sa inceapa sa pune bazele unei „uniuni europene alternative”, avand in vedere ca procesul de aderare la UE va dura destul de mult.

Potrivit unor surse citate de Corriere della Sera, aceasta alianta ar urma sa fie una politica, economica si militara si din ea ar face parte Polonia, Lituania, Letonia, Estonia si, posibil mai tarziu, Turcia.

Aceasta ideea a fost avansata de Boris Johnson in timpul vizitei din 9 aprilie de la Kiev. Zelenski nici n-a imbratisat imediat ideea, dar nici nu a respins-o. El prefera sa astepte insa, la acest moment, sa vada ce se va intampla la summitul UE din 23 iunie, cand se va decide daca Ucraina primeste sau nu statutul de tara candidata.

Propunerea lui Johnson a fost bazata pe cifre. Pana la acest moment, ajutorul acordat Ucrainei de Marea Britanie este mai mare decat cel al UE, iar separat, Polonia a ajutat mai mult decat Germania, Franta si Italia la un loc.

Sursele citate sustin ca Zelenski a spus ca va lua serios in considerare acest plan daca Ucraina nu primeste statutul de candidata pentru aderare.

Corriere della Sera nu exclude scenariul in care sursele au vrut sa dezvaluie acum aceasta informatie tocmai pentru a pune presiune pe liderii europeni.

In orice caz, intreaga idee s-ar putea dovedi un urias cu picioare de lut, avand in vedere ca Marea Britanie nu are parghiile UE la nivel continental de a ajuta Ucraina si nu se stie daca Polonia, si tarile baltice ar dori sa intre intr-o astfel de alianta, riscand sa-si complice relatiile la nivelul UE.

Cert este ca exista la nivelul Uniunii multe neintelegeri intre lideri pe chestiunea razboiului, statele bogate fiind acuzate ca, sub umbrela diplomatiei, nu isi asuma o pozitie ferma impotriva Rusiei.

Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Rusia a atacat din nou din Marea Neagra cu rachete. A lovit o baza militara din vestul Ucrainei, in zona Lvov

Rachete rusesti lansate din Marea Neagra au vizat baza militara Iavoriv din vestul Ucrainei, a…

2 minute ago

Voiculescu cere sa fie confiscate „averile ilicite”. Savaliuc si Ciuvica: „Voiculescu a furat banii lui Ceausescu”

Fondatorul trustului Intact, mogulul Dan Voiculescu, se arata revoltat ca averile "ilicite" inca nu a…

19 ore ago

Germania va trimite si mai multe tunuri Howitzer 2000 in Ucraina, raspunde pozitiv solicitarilor Kievului. Astazi se implinesc 4 luni de cand Rusia a declansat invazia

Guvernul german intentioneaza sa intareasca fortele de artilerie ale Ucrainei trimitand mai multe obuziere Howitzer…

15 ore ago

Decizie istorica in SUA. Curtea Suprema anuleaza protejarea dreptului femeilor la avort

Curtea Suprema a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a luat vineri decizia istorica de a…

16 ore ago

Retragerea ucrainenilor din Severodonetk nu este o victorie pentru Rusia – analisti occidentali

Trupele ucrainene se retrag din Severodonetk si astfel isi recunosc de fapt epuizarea in fata…

16 ore ago

Lansare simultana a trei mari rachete ucrainene. Plus, imagini cu primele rachete HIMARS in actiune – Video

Fortele ucrainene au dat publicitatii imagini cu lansari de rachete cu raza lunga de actiune…

18 ore ago