news

BREAKING A murit Benone Sinulescu. O pneumonie i-a fost fatala

Artistul Benone Sinulescu a murit la varsta de 84 de ani.

„Am ramas singura, era bine, ne bucuram, dar a facut o pneumonie de aspiratie si s-a dus, n-a vrut sa fie dus la spital, de frica, din cauza COVID. A murit astazi, la orele 14.30, il ducem la o casa mortuara, la o firma, apoi de aici o sa-l ducem la Filarmonica, il vom inmormanta la Eternitatea.

El este in casa acum, in pat, asteptam firma mortuara sa vina, sunt distrusa de durere. Nu am nevoie de nimic, pe el inapoi nimeni nu il mai intoarce!”, a declarat sotia lui Benone Sinulescu pentru Antena 3.

Benone Sinulescu s-a simtit rau, duminica, si a fost adus de urgenta la spital. El a decedat, joi, la spital, in jurul orei 15.00.

Benone Sinulescu a scos 26 de albume in cariera, fiind decorat de trei ori.

Cantaretul a fost decorat in decembrie 1967, cand i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a ”pentru merite deosebite si indelungata activitate artistica”. Apoi, in 2002, presedintele Romaniei de la acea vreme, Ion Iliescu, i-a conferit Crucea nationala Serviciul Credincios clasa a III-a, ”pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala”. Tot Iliescu i-a conferit in 2004 lui Benone Sinulescu si Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter, Categoria D – “Arta Spectacolului”.

Nascut la data de 24 mai 1937 intr-o familie muncitoare, Benone Sinulescu si-a descoperit dragostea pentru muzica inca de cand era copil.  A cantat in corul bisericii, la Denii si la Prohod.

Dupa ce a terminat scoala elementara in Siriu, Benone Sinulescu a devenit solistul scolii din Plescoi, precum si dirijorul corului. La varsta de 12 sau 13 ani, stia deja pe de rost melodii cantate de Maria Tanase, Ioana Radu, Maria Lataretu si Ion Luican. Tot elev fiind, la Scoala Medii Tehnice din Buzau, a inceput sa cante la statia de amplificare a orasului, iar unul dintre primele melodii pe care le-a interpretat a fost ”De la moara pana la gara” a Ioanei Radu.

Benone Sinulescu n-a dus lipsa de ambitie. Parcursul sau in muzica ar fi putut sa fie curmat de o experienta neplacuta pe care a avut-o cand era inca un copil. A mers in Bucuresti sa dea examen la Scoala Speciala de Muzica, dar n-a intrat din prima. Abia la o urmatoare incercare a reusit.

De acolo, Benone Sinulescu a mers in linie dreapta in cariera sa muzicala. La doar 18 ani inregistra melodiile ”Straina mamei, straina”, ”La Lenuta sub cerdac” si ”In muntii Buzaului”. Cu ansamblul ”Ciocarlia” reputatia sa a ajuns la un alt nivel. Au inceput si concertele, atat in tara, cat si in strainatate. La un moment dat, a colaborat cu orchestra ”Barbu Lautaru” a Filarmonicii de Stat ”George Enescu”, in cadrul caruia a facut un dialog muzical cu Irina Loghin.

In timpul regimului comunist, Benone Sinulescu a cantat pentru Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceausescu, Leonid Brejnev, Nikita Sergheevici Hrusciov si altii. In plus, el a sustinut un concert ca invitat in Coreea comunista, la aniversarea de 80 de ani a fostului presedinte Kim Ir Sen. Artistul a interpretat atunci si o melodie in coreeana pentru mama dictatorului.

In tara, lui Nicolae Ceausescu ii placea in mod deosebit sa il asculte pe Benone Sinulescu cantand melodia ”Radu Mamii”. ”Pentru cei care nu stiu, «Radu mamii» are foarte multe strofe, pe care Ceausescu le stia. Varianta cunoscuta de marele public este cu mult mai scurta”, spunea artistul, care mai apoi s-a concentrat pe muzica dance cu influente folclorice si a colaborat cu Ro-Mania.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

3 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

O oră ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

3 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

3 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

4 ore ago