Ambasada Rusiei le cere rusilor din Romania sa ii sesizeze daca au fost „agresati” sau „discriminati”: „Sesizarile vor fi tratate cu cea mai mare atentie”

news

Ambasada Rusiei la Bucuresti le cere cetatenilor rusi aflati in Romania sa ii transmita daca au fost „dicriminati”, „amenintati” sau „agresati”.

„In atentia cetatenilor rusi si compatriotilor rusi care traiesc in Romania! Rugam cetatenii rusi si compatriotii rusi care au fost discriminati pe criterii nationale, lingvistice, culturale, religioase si de alta natura, precum si pe cei care au fost victime ale unor acte de violenta sau au primit amenintari, sa se adreseze la adresa de e-mail speciala a Ambasadei unice: sos-ambrus@yandex.

In momentul depunerii cererii, va rugam sa indicati numele, prenumele si modul in care puteti fi contactat pentru sprijin. Toate cererile vor fi analizate cu cea mai mare atentie”, este mesajul transmis pe contul de Facebook „Casa Rusa”, organizatie guvernamentala apropiata de ambasada.

Casa Rusa este reprezentanta Agentiei Rossotrudnicestvo.

Ambasada Rusiei a acuzat recent autoritatile de la Bucuresti ca nu respecta „drepturile” cetatenilor rusi.

„Ministerul Afacerilor Externe confirma primirea unei Note verbale din partea Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti (inregistrata la MAE la data de 2 martie), prin care aceasta din urma informeaza asupra unor ‘actiuni nefondate’ nespecificate prin care s-ar fi incalcat ‘drepturile sociale si de proprietate’ ale unor cetateni ai Federatiei Ruse rezidenti in Romania. Ambasada solicita MAE luarea de masuri pentru incetarea si prevenirea acestor actiuni. Nota in cauza nu prezinta caracteristicile unei note de protest.

Intrucat Nota verbala respectiva nu continea niciun fel de informatie concreta privind cazuri de incalcari, MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federatiei Ruse, in dimineata zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care sa ajute la intelegerea situatiei si la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Pana la acest moment, precizarile solicitate nu au fost primite la MAE.

Distinct de cazul de fata, MAE informeaza ca a primit anterior, prin Nota verbala a Ambasadei Federatiei Ruse, o solicitare de sprijin pentru facilitarea accesului in Romania al unor transportatori de marfuri inregistrati in Federatia Rusa, in tranzit din Ucraina spre terte destinatii. In acest caz, conform practicii obisnuite, MAE a informat prompt autoritatile de resort pentru dispunerea demersurilor necesare si acordarea intregului sprijin.

In concluzie, MAE nu detine date concrete despre situatia semnalata de Ambasada Federatiei Ruse.

MAE considera ca demersul Ambasadei, realizat in parametrii generali si fara oferirea de exemple concrete si probe care sa sustina afirmatiile in cauza, precum si mentionarea lui in mass-media de catre reprezentantii misiunii diplomatice ruse sunt de natura sa induca in eroare opinia publica.

MAE reaminteste ca Nota verbala reprezinta modalitatea obisnuita si cea mai larg utilizata de purtare a corespondentei diplomatice scrise, mai ales intre misiunile diplomatice acreditate si ministerul afacerilor externe al statului acreditar”, a anuntat MAE la inceputul lunii.

Mai mult despre:

Comentarii: