Aurescu, pozitie de forta. L-a convocat pe ambasadorul Rusiei la sediul MAE si l-a pus sa se intalneasca cu Iulian Fota. Ambasadorul a mintit in legatura cu tezaurul Romaniei

news

Ambasadorul Federatiei Ruse in Romania, Valery Kuzmin, a fost convocat, joi, la sediul MAE, unde a avut loc o discutie la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Potrivit MAE, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadorului rus, in contextul declaratiilor publice facute de acesta miercuri.

„Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota i-a reiterat ambasadorului Kuzmin pozitia repetata constant si clar de catre Romania, SUA si NATO inca de la momentul negocierii Acordului romano-american privind scutul antiracheta incheiat in 2011 si inclusiv recent: facilitatea antiracheta de la Deveselu, parte integranta a sistemului NATO de aparare antiracheta, are un caracter strict defensiv, nu este indreptata impotriva Federatiei Ruse – vizand exclusiv potentiale atacuri cu rachete balistice din afara spatiului euroatlantic, si nu exista niciun fel de intentie sau posibilitate de amplasare in cadrul acestei facilitati de rachete de tip ofensiv”, arata MAE, citat de Agerpres.

MAE mai precizeaza ca, in legatura cu activitatea Comisiei romano-ruse pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului Romaniei depus la Moscova in perioada Primului Razboi Mondial, cu privire la care ambasadorul Federatiei Ruse in Romania a sustinut in declaratiile sale de miercuri, contrar realitatii, ca tema nu ar figura pe agenda bilaterala, secretarul de stat Iulian Fota a reamintit ca urmatoarea sesiune a Comisiei (a sasea) urmeaza sa fie organizata in Romania conform deciziei luate de Comisie la a cincea reuniune din noiembrie 2019. Fota a reiterat disponibilitatea MAE, care asigura secretariatul componentei romane a Comisiei, de a sustine si in continuare activitatea acestui for.

Secretarul de stat a subliniat, in contextul intrevederii, ca partea romana considera ca astfel de interventii publice, care incearca sa creeze opiniei publice perceptii eronate, nu sunt de natura sa faciliteze desfasurarea unui dialog firesc, bazat pe incredere, intre parti si nici sa conduca la o relatie predictibila si constructiva, cu respectarea intereselor legitime ale ambelor parti.

De asemenea, in viziunea partii romane, respectarea angajamentelor internationale si a dreptului international ramane o conditie esentiala pentru un astfel de dialog.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: