externe

BREAKING Biden, anunt major: „Rusia va invada Ucraina in urmatoarele zile, parerea mea”

Presedintele Joe Biden a declarat joi dimineata ca SUA considera ca Rusia ar putea ataca Ucraina in urmatoarele cateva zile, in ciuda afirmatiilor Kremlinului ca isi retrage fortele.

„Este foarte ridicat”, a spus Biden cand a fost intrebat de CNN cat de ridicat este nivelul de amenintare pentru o invazie rusa in Ucraina.

El a continuat: „Este foarte ridicat pentru ca nu si-au mutat niciuna dintre trupe. Au mutat mai multe trupe inspre granita, numarul unu. Numarul doi, avem motive sa credem ca sunt implicati intr-o operatiune cu steag fals pentru a avea o scuza pentru a intra. Toate indiciile pe care le avem sunt ca sunt pregatiti sa intre in Ucraina, sa atace Ucraina.”

Presat sa spuna daca crede ca va avea loc un atac si, daca da, cand, Biden a spus: „Da. Parerea mea este ca se va intampla in urmatoarele cateva zile”.

Biden a spus ca i-a cerut lui Blinken „sa mearga la Natiunile Unite si sa faca o declaratie astazi. El va expune care este aceasta cale (diplomatica). I-am expus o cale si lui (presedintele rus Vladimir) Putin duminica. Si astfel exista o cale, exista o cale de iesire din aceasta situatie”.

Biden a declarat ca nu are „niciun plan” de a-l suna pe Putin.

Statele Unite au observat ca Rusia isi constituie rezerve de sange, isi deplaseaza gradual trupele tot mai aproape de granita ucraineana si suplimenteaza numarul avioanelor de lupta in acea zona, a declarat joi secretarul american al apararii, Lloyd Austin, care a negat din nou ca pana in prezent ar fi inceput retragerea partiala a trupelor ruse de acolo anuntata de Moscova.

”Ii vedem transferand acolo mai multe avioane de lupta si auxiliare. In vedem sporindu-si pregatirea in Marea Neagra. Ii vedem chiar stocand rezerve de sange”, a spus seful Pentagonului la sediul NATO din Bruxelles.

”Eu insumi am fost soldat nu cu mult timp in urma. Stiu sigur ca nu faci astfel de lucruri fara niciun motiv. Si cu siguranta nu le faci daca te pregatesti sa impachetezi si sa pleci acasa”, a argumentat el.

Lloyd Austin a descris drept ”ingrijoratoare” ultimele incidente armate din estul separatist prorus al Ucrainei, unde o scoala a fost atacata cu obuze, armata ucraineana si separatistii acuzandu-se reciproc ca sunt in spatele atacului.

Kievul si Occidentul avertizeaza de mai multe saptamani despre o posibila invazie a Rusiei in Ucraina, ceea ce Moscova neaga.

Statele Unite au cerut vinerea trecuta cetatenilor sai sa paraseasca teritoriul ucrainean in urmatoarele 24 pana la 48 de ore, sustinand ca exista o „posibilitate clara” ca Rusia sa atace Ucraina in timpul Jocurilor Olimpice de iarna, care se desfasoara pana pe 20 februarie la Beijing. De asemenea, unele mass-media occidentale relatasera, invocand evaluari ale CIA-ului, ca Rusia ar putea ataca Ucraina miercurea care a trecut.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezmintit joi o noua relatare, a publicatiei Politico, conform careia invazia va avea loc dupa 20 februarie. ”Se pare ca o alta stire falsa a fost inventata. Sper ca macar voi si cu mine nu vom crede asemenea minciuni”, a declarat Peskov, adresandu-se presei, potrivit agentiei TASS.

Cat despre retragerea partiala a trupelor ruse de la granita ucraineana, anuntata de Moscova, dar care potrivit NATO nu a inceput, Peskov a spus ca aceasta retragere se va face, dar ea va lua timp.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Colectia de monede a unui magnatului danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

5 minute ago

Blestemul moldovenilor: coloana oficiala cu care Marcel Ciolacu se deplasa la Iasi a ramas blocata in trafic, pe fondul lipsei de autostrazi

Premierul Marcel Ciolacu a simtit ieri pe propria piele lipsa de investitii in infrastructura rutiera.…

6 minute ago

Balotesti: Un barbat s-a urcat pe o antena de telefonie si a amenintat ca isi va face rau

Un barbat s-a urcat vineri seara pe o antena de telefonie din Balotesti, amenintand ca…

12 minute ago

Volodimir Zelenski da asigurari linistitoare: „Rusii au atins doar prima dintre cele trei linii defensive de la Harkov”

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat ca rusii nu au atins "linia concreta de aparare"…

22 de minute ago

Canepa sau marijuana? Angajatii Departamentului de Administratie au distrus zeci de plante care au rasarit in fata Capitoliului statului Wisconsin

Planurile cuiva de a recolta zeci de plante posibil de marijuana cultivate pe terenul Capitoliului…

27 de minute ago

Donald Trump planuieste cea mai mare deportare in masa din istoria Americii: 20 de milioane de oameni ar putea fi alungati din tara

Echipa de campanie a lui Donald Trump care lucreaza pentru a transforma politica de imigratie…

36 de minute ago