BREAKING Bulgaria expulzeaza 70 de diplomati ai Rusiei. Guvernul Harvard arata ce poate inainte de a pleca fortat

externe

Bulgaria expulzeaza 70 de diplomati rusi care au lucrat impotriva intereselor Bulgariei, a declarat premierul Kiril Petkov in fata jurnalistilor la 28 iunie, a relatat televiziunea nationala bulgara, citata de The Sofia Globe. Kiril Petkov a fost doborat, saptamana trecuta, prontr-o motiune de cenzura. El a acuzat atunci „mafia” si Rusia ca se afla in spatele motiunii.

„Serviciile noastre (de securitate) i-au identificat ca fiind persoane legate in mare masura de serviciile lor de informatii, care au lucrat impotriva intereselor tarii noastre”, a declarat Petkov.

„Vreau sa felicit serviciile bulgare si Ministerul de Externe pentru ca si-au facut treaba. Vreau sa le spun tuturor tarilor straine, nu doar Rusiei, ca toti cei care lucreaza impotriva intereselor Bulgariei – Bulgaria are servicii care lucreaza pentru interesele sale”, a mai spus el.

Petkov a precizat ca cei expulzati sunt toti angajatii ambasadei ruse. El a spus ca rolul lor diplomatic era o acoperire.

Acestia au desfasurat activitati „necaracteristice” pentru pozitiile lor oficiale.

„Aceasta nu este in niciun caz o agresiune impotriva poporului rus – doar atunci cand guvernele straine incearca sa intervina in afacerile interne ale Bulgariei, avem institutii clare care vor contracara. Duminica ne asteptam ca un avion plin cu 70 de locuri sa se intoarca la Moscova”, a declarat Petkov.

Rusilor li s-a dat termen pana la 3 iulie pentru a parasi Bulgaria.

Citeste si: Guvernul Harvard din Bulgaria a cazut la motiunea de cenzura. Mafia pro-Moscova a invins, pro-occidentalii reformisti au fost inlaturati

Ambasadorul Rusiei in Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a fost convocat astazi la Ministerul Afacerilor Externe, a confirmat ministerul

Aceasta este cea mai recenta, dar si cea mai mare expulzare de catre Bulgaria a diplomatilor rusi din ultimii ani.

La 2 aprilie, Bulgaria l-a expulzat pe primul secretar al ambasadei ruse din Sofia, spunand ca acesta a comis acte de spionaj.

Bulgaria a expulzat o serie de angajati ai ambasadei ruse in 2019, 2020 si 2021, toti in legatura cu spionajul. Rusia a ripostat cu propriile expulzari de diplomati bulgari.

Petkov a declarat anterior ca numarul rusilor aflati la ambasada este disproportionat, fiind de ordinul sutelor in comparatie cu personalul cu doua cifre de la ambasada Bulgariei de la Moscova.

Comentarii: