politica

BREAKING CCR da o lovitura puternica DNA, a admis sesizarea ICCJ. Livia Stanciu, Simina Tanasescu si Daniel Morar au votat impotriva

CCR a admis, miercuri, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in legatura cu neconstitutionalitatea reducerii vechimii necesare pentru angajarea la DNA si DIICOT. DNA a anuntat deja ca are un deficit de personal de 40% si ca admiterea sesoizarii va crea mari probleme pentru activitatea sa.

Sesizarea a fost admisa cu votul majoritatii rosii din CCR, inregustrandu-se un scor de 5 la 3. Cei trei judecatori CCR care au votat impotriva sunt Livia Stanciu, Simina Tanasescu si Daniel Morar (fost sef al DNA).

Raportor in acest caz a fost Gheorghe Stan, fostul sef al Sectiei Speciale.

Un alrt impact major al deciziei CCR este ca dosarele realizate pana acum de procurori DNA si DIICOT care au intrat in cele doua institutii fara sa aiba vechimea de  10 ani ar putea fi contestate in instanta.

Curtea Constitutionala a Romaniei a discutat, miercuri, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu modificarile privind transferul magistratilor si reducerea vechimii procurorilor de la DNA si DIICOT.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, reuniti in cadrul Sectiilor Unite, au decis in unanimitate sesizarea Curtii Constitutionale pentru controlul constitutionalitatii, inainte de promulgare, a Legii privind modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.

Modificarile adoptate de catre Senat reglementeaza transferul magistratilor in cadrul instantelor si parchetelor prin intermediul CSM si conditii de vechime reduse de la zece la sapte ani pentru procurorii DNA si DIICOT.

Senatul a adoptat, la inceputul saptamanii trecute, in calitate de Camera decizionala, propunerea legislativa de modificare a legii privind statutul magistratilor si a legii organizarii judiciare, care reglementeaza transferul magistratilor in cadrul instantelor si parchetelor prin intermediul CSM si conditii de vechime reduse de la zece la sapte ani pentru procurorii DNA si DIICOT.

Proiectul mai prevede, printre altele, abrogarea articolului potrivit caruia persoanele care au ocupat minimum 10 ani functia de judecator sau procuror si magistrat-asistent, care nu au fost sanctionate disciplinar, au avut numai calificativul „foarte bine” la toate evaluarile si si-au incetat activitatea din motive neimputabile, puteau fi numite, fara concurs sau examen, in functiile vacante de judecator sau procuror, la instante sau parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat sau la instante ori parchete de grad inferior.

Potrivit celor adoptate, transferul judecatorilor si procurorilor de la o instanta la alta instanta sau de la un parchet la alt parchet ori la o institutie publica se aproba, la cererea celor in cauza, de Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ motivat al presedintelui instantei sau al conducatorului parchetului de unde se transfera si unde se transfera, insotite de punctul de vedere al presedintilor curtilor de apel/procurorilor generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel in circumscriptia carora se afla instanta/parchetul de unde se transfera si unde se transfera.

In cazul in care transferul se solicita in circumscriptia aceleiasi curti de apel/aceluiasi parchet de pe langa o instanta din circumscriptia aceleiasi curti de apel este necesar punctul de vedere al presedintelui respectivei curti de apel/procurorului general al parchetului de pe langa respectiva curte de apel.

Posturile vacante de conducere nu se pot ocupa prin transfer, iar procurorii nu pot fi transferati la Directia Nationala Anticoruptie sau la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

DNA si DIICOT au transmis un Memoriu Amicus Curiae in care sustin ca reducerea vechimii de la 10 la sapte ani pentru accederea intr-un post de procuror in cadrul celor doua Directii este un demers legislativ necesar, mentinerea acesteia la 10 ani, in conditiile existentei unui deficit de personal de 40%, fiind de natura sa conduca la o gestionare precara a fenomenului criminalitatii organizate si coruptiei la nivel inalt.

De asemenea, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a anuntat marti ca sustine reducerea vechimii necesare pentru accederea in cadrul DNA si DIICOT, avand in vedere lipsa „acuta” de personal cu care s-au confruntat cele doua structuri de parchet in mod constant in ultimii ani.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

3 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

2 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

4 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

4 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

5 ore ago