externe

BREAKING Cea mai mare nava de razboi a Iranului a luat foc si s-a scufundat in Golful Oman – Video

Cea mai mare nava de razboi din marina iraniana a luat foc si ulterior s-a scufundat miercuri in Golful Oman in circumstante neclare, au anuntat miercuri agentiile de presa semioficiale, citate de Associated Press.

Agentiile de stiri Fars si Tasnim au anuntat ca eforturile de salvare a navei de razboi de sprijin Kharg, numita dupa insula care serveste drept principal terminal petrolier pentru Iran, au esuat.

Incendiul a izbucnit in jurul orei 2:25 dimineata, iar pompierii au incercat sa il stapaneasca, a precizat Fars. Nava s-a scufundat in apropiere de portul iranian Jask, la aproximativ 1.270 de kilometri sud-est de Teheran, in Golful Oman, in apropiere de Stramtoarea Ormuz.

Pe retelele de socializare iraniene au circulat fotografii cu marinari purtand veste de salvare care evacuau nava in timp ce in spatele lor ardea un incendiu. Televiziunea de stat si agentiile de stiri semioficiale s-au referit la Kharg  (207 metri) ca fiind o „nava de antrenament”. Fars a publicat o inregistrare video cu fumul gros si negru care se ridica de pe nava miercuri dimineata devreme.

Fotografiile din satelit ale Planet Labs Inc. analizate de The Associated Press aratau marti nava Kharg in larg, la vest de Jask. Satelitii Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice a SUA care urmaresc incendiile din spatiu au detectat un incendiu la locul unde se afla Jask, care a inceput chiar inainte de momentul incendiului raportat de Fars.

Nava de razboi, construita in Marea Britanie si lansata la apa in 1977, a intrat in marina iraniana in 1984, dupa negocieri indelungate care au urmat Revolutiei islamice din 1979 din Iran.

Marina iraniana se ocupa in mod obisnuit de patrularea in Golful Oman si in marile mai largi, in timp ce Garda Revolutionara paramilitara a tarii opereaza in apele mai putin adanci ale Stramtorii Ormuz si ale Golfului Persic. Cu toate acestea, in ultimele luni, marina a lansat un petrolier comercial putin mai mare, numit Makran, pe care l-a transformat pentru a indeplini o functie similara cu cea a navei Kharg.

Oficialii iranieni nu au oferit nicio cauza pentru incendiul de la bordul navei Kharg. Cu toate acestea, el survine dupa o serie de explozii misterioase care au inceput in 2019 si care au vizat nave din Golful Oman.

In aprilie, o nava iraniana numita MV Saviz, despre care se crede ca ar fi o baza a Garzii si care este ancorata de ani de zile in Marea Rosie, in largul Yemenului, a fost tinta unui atac suspectat ca ar fi fost efectuat de Israel. Acesta a escaladat intr-un razboi din umbra de un an in apele din Orientul Mijlociu intre cele doua tari.

Scufundarea navei Kharg marcheaza cel mai recent dezastru naval pentru Iran. In 2020, in timpul unui exercitiu militar iranian de antrenament, o racheta a lovit din greseala o nava navala in apropierea portului Jask, ucigand 19 marinari si ranind 15. De asemenea, in 2018, un distrugator al marinei iraniene s-a scufundat in Marea Caspica.

T

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

11 minute ago

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

O oră ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

3 ore ago

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Sumuleu Ciuc. Unii pelerini au facut peste 1000 de kilometri

Numeroase grupuri de pelerini se indreapta, sambata dimineata, spre Sumuleu Ciuc, pentru a participa la…

32 de minute ago

Bagheta frantuzeasca sarbatorita in Franta cu o emisiune de timbre cu miros

Aproape 600.000 de marci postale cu miros, create pentru a celebra bagheta frantuzeasca artizanala au…

O oră ago