BREAKING Chisinaul scoate in afara legii partidul rusofon „SOR”: „Acest partid promoveaza interesele unui stat strain, ceea ce inseamna ca actioneaza impotriva suveranitatii si independentei tarii”

politica

Ministrul Justitiei din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a anuntat marti ca a initiat demersurile pentru scoaterea in afara legii a Partidului Sor. „Acest partid promoveaza interesele unui stat strain, ceea ce inseamna ca actioneaza impotriva suveranitatii si independentei tarii”, a anuntat Litvinenco.

„Consider ca exista suficiente circumstante juridice pentru declararea neconstitutionalitatii Partidului Sor.

In conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Constitutie, partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militeaza impotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranitatii si independentei, a integritatii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstitutionale.

Prin toata activitatea sa de pana acum, Partidul Sor a actionat impotriva principiilor statului de drept. Or, finantarea ilegala in cazul acestui partid a fost confirmata de-a lungul timpului prin hotarari definitive ale instantelor judecatoresti (alegerile prezidentiale din 2016, alegerile locale in mun.Chisinau din 2018, alegerile parlamentare pe circumscriptia Hancesti din 2020, alegerile locale in mun.Balti din 2021). Din cauza finantarii ilegale, candidatii acestui partid au fost exclusi din cursele electorale. Observam ca, constatarea finantarilor ilegale a avut loc in mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare in tara. Plus la aceasta, se cunoaste ca institutiile de drept investigheaza, prin prisma legislatiei penale, mai multe actiuni privind finantarea acestei formatiuni.

De asemenea, constatarile autoritatilor din SUA, dar si materialele ajunse in spatiul public, demonstreaza ca acest partid promoveaza interesele unui stat strain, ceea ce inseamna ca actioneaza impotriva suveranitatii si independentei tarii.

In sensul dat, am pregatit o sesizare la Curtea Constitutionala prin care vom solicita declararea neconstitutionalitatii Partidului Sor. Sesizarea va fi expediata la Guvern si sper ca va fi aprobata la sedinta de maine a cabinetului de ministri.

La formularea sesizarii s-a luat in consideratie jurisprudenta CtEDO si standardele Comisiei de la Venetia. Si este chiar o masura ultima ratio, deoarece ei continua si in prezent incalcarea legislatiei si nu exista nicio circumstanta care ar indica asupra faptului ca ar fi dispusi sa revina pe fagasul legalitatii”, a anuntat ministrul Justitiei, Sergiu Litvinenco.

Partidul Sor, controlat de oligarhul Ilan Sor, fugit in Israel, a organizat in ultima perioada mai multe proteste la Chisinau. Autoritatilr au retinut mai. multe persoane si au confiscat sume consistente de bani vu care urmau sa fie platiti „protestatarii”.

Opt persoane au fost retinute in urma perchezitiilor desfasurate pe 2 noiembrie la sediul central al Partidului „SOR”.  Cele 8 persoane retinute sunt banuite de participarea in calitate de complici la savarsirea infractiunii de acceptare cu buna stiinta a finantarii Partidului Politic din partea unei grup criminal organizat.

In cadrul perchezitiilor au fost confiscati 321.700 lei. Banii ar fi fost destinati pentru plata neoficiala a salariilor, achitate in plic angajatilor partidului din partea grupului criminal organizat.

Pe 20 octombrie, oamenii legii au descins in peste 55 de locatii, in dosarul finantarii ilegale a protestelor organizate de formatiunea politica. Urmare a actiunii, 24 de membri si lideri ai formatiunii politice au fost retinuti pentru 72 de ore. Intr-o conferinta de presa sustinuta, sefa Parchetului Anticoruptie, Veronica Dragalin, a declarat ca urmare a perchezitiilor desfasurate, oamenii legii au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei. Potrivit ei, au fost ridicate aproximativ 20 pungi negre cu acelasi emblema – „Hugo Boss”. Pungile aveau o eticheta alba lipita pe ele cu cuvinte scrise de mana, care sunt nume de raioane. Ulterior, in rezultatul examinarii finale, a fost constatat ca suma este de 4 219 550 lei si 4 000 dolari SUA.

Alte perchezitii au avut loc pe 21 iulie intr-un dosar penal pornit pe faptul finantarii ilegale a Partidului „SOR”. Potrivit procurorilor, s-a constatat ca partidul ar fi acceptat constient bani de provenienta dubioasa, din partea unei grupari criminale, care erau folositi in interes de partid, precum onorarii pentru artisti, salarii pentru membri si organizarea de proteste.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: