BREAKING CSM a dat aviz negativ desfiintarii Sectiei Speciale. Judecatorii rosii ai Liei Savonea si-au impus vointa

politica

Consiliului Superior al Magistraturii a decis joi, cu majoritate de voturi, sa avizeze negativ proiectul de lege al Ministerului Justitiei privind desfiintarea Sectiei Speciale. Potrivit unor surse din CSM, au fost 11 voturi pentru aviz negativ si 8 voturi pentru aviz pozitiv. Avizul este insa consultativ.

„Este a doua oara cand se da aviz negativ. Votul a fost clar, 11 la 8. Este de retinut ca acest aviz nu este unul obligatoriu formal. Insa in chestiuni care privesc independenta justitiei, legiuitorul ar trebui sa tina seama de el”, a declarat Victor Alistar, membru al CSM, la Antena 3.

Judecatoarea Lia Savonea, fosta sefa a CSM in Regimul Dragnea PSD, l-a atacat violent pe ministrul Justitiei, Stelian Ion, in sedinta CSM de joi in care se dezbate proiectul Ministerului Justitiei de desfiintare a Sectiei Speciale.

„Domnul ministru a spus ca nu a inteles de ce a fost infiintata SIIJ. Il cred ca nu a inteles nimic, desi a fost membru in Comisia speciala din Parlament. El in loc sa fie atent, batea la tobe. Si stilul acesta l-a continuat si dupa ce a ajuns ministru, in loc sa lase tobele afara.

(…) Sloganuri si inexactitati auzim in ultima vreme tot timpul, in special de la dumneavoastra. Ati venit cu un proiect de lege inacceptabil, care in loc sa intareasca independenta judecatorilor, o slabeste”, a atacat Lia Savonea.

Anterior, ministrul Justitiei, Stelian Ion s-a declarat „total nemultumit” de activitatea SIIJ.

„Observam ca au in jur de 2 rechizitorii pe an, niciunul pe fapte de coruptie, nu am vazut raport de cheltuieli pentru anul 2020, e croita gresit aceasta sectie, nu avea cum sa functioneze”, a spus Stelian Ion.

Reprezentanti ai unor asociatii profesionale ale procurorilor au adus, joi, in cadrul dezbaterilor de la CSM, acuzatii grave cu privire la activitatea Sectiei speciale pe anul 2020, pe care au catalogat-o ca fiind „rusinoasa”, cu o rata de achitare a dosarelor trimise in instante deja de 66%, in conditiile in care SIIJ are resurse si cheltuieli enorme.

Astfel, procurorul militar Bogdan Parlog de la Asociatia „Initiativa pentru Justitie” a spus ca, in anul 2019, Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) a trimis trei dosare in instante, din care in doua s-au dispus achitari si sunt sanse ca si al treilea sa se finalizeze cu acceasi solutie, existand posibilitatea ca SIIJ sa reuseasca „performanta” de a avea o rata de „100% achitari” in cauzele trimise in judecata.

„In ceea ce priveste raportul de activitate al SIIJ, constatam ca s-au mentinut constanti. Daca ne uitam si la anul precedent, vorbim de trei trimiteri in judecata pe niste infractiuni care de obicei sunt instrumentate de catre parchetele de pe langa judecatorii. Din trei rechizitorii cu care a fost sesizata instanta de judecata, deja in doua dintre ele a ramas definitiva solutia de achitare. Ceea ce inseamna deja ca au 66% rata de achitare in acest moment, la care, probabil, sunt sanse mari sa se adauge si cea de-a treia achitare, astfel incat sa reuseasca performanta de 100%”, a spus Bogdan Parlog.

Procurorul a adaugat ca, in anul 2020, SIIJ a „produs” doar doua rechizitorii trimise in instante, care privesc aceeasi persoana, respectiv pe procurorul Mircea Negulescu, in conditiile in care in cadrul Sectiei respective lucreaza sapte procurori si 20-30 de politisti.

„Pe anul precedent, constatam ca pe niste resurse pana la urma comparate cu o structura centrala a unei directii, cu cheltuieli enorme, cu aducerea unor forte de politie, care in cele mai multe cazuri treaba o faceau organele de politie, este o falsa parere cand discutam de doar sapte procurori. Sa ne uitam si la cei 20 sau 30 de politisti care sunt detasati acolo, veniti pe venituri enorme si care de fapt desfasoara activitatea. Cu aceste investitii din partea statului, s-a ajuns ca pe anul 2020 sa se produca doua rechizitorii, iar daca ne uitam la acele doua rechizitorii vom constata ca il privesc pe acelasi procuror Negulescu, care privesc o presupusa actiune a lui, prin care a fost determinat acelasi denuntator in ambele dosare (…). Orice parchet normal ar fi reunit cele doua cauze si am fi avut pana la urma intr-un an de zile un singur rechizitoriu. Daca pentru asa ceva statul isi permite sa risipeasca atatea resurse de care este nevoie vitala in cu totul alte zone ale Ministerului Public pentru a fi trimis Mircea Negulescu in judecata, avem o problema pana la urma. Daca aceasta persoana dispare? Ca orice fiinta umana este muritor. Ce se va intampla dupa disparitia domnului Negulescu? Care va fi obiectul de activitate in materie de rechizitorii a acestei minunate sectii? Raportul de activitate arata inca o data inutilitatea existentei acestei sectii si calitatea extraordinar de slaba a activitatii persoanelor care ocupa aceasta sectie”, a declarat Bogdan Parlog.

De asemenea, procurorul Claudiu Sandu de la Asociatia „Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor” a spus ca activitatea SIIJ pe anul 2020 poate fi catalogata ca fiind „rusinoasa”.

„Din punctul nostru de vedere, ca asociatie, activitatea SIIJ este, am putea spune, rusinoasa. Rezultatele pe anul 2020 arata ineficienta unei asemenea structuri”, a afirmat Claudiu Sandu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: