Curtea de Apel Pitesti a decis ca Sectia Speciala nu mai exista! Decizie definitiva, hotararea CJUE a stat la baza deciziei judecatorilor

news

Curtea de Apel Pitesti este prima instanta care ia in considerare decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene in privinta Sectiei Speciale si a decis ca existenta acestei institutii nu este justificata.

„In baza art. 2 si art. 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, Decizia 2006/928 si Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (Marea Camera) din 18.05.2021 constata ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie din cadrul Ministerului Public, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu este justificata de imperative obiective si verificabile legate de buna administrare a justitiei si nu este insotita de garantii specifice care sa permita, pe de o parte, sa se inlature orice risc ca aceasta sectie sa fie folosita ca instrument de control politic al activitatii respectivilor judecatori si procurori susceptibil sa aduca atingere independentei acestora si, pe de alta parte, sa se asigure ca respectiva competenta poate fi exercitata in privinta acestora din urma cu respectarea deplina a cerintelor care decurg din articolele 47 si 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, a decis Curtea de Apel Pitesti intr-o decizie definitiva.

Astfel, instanta a decis ca procurorul din partea Sectiei Speciale sa „isi decline competenta de solutionare a cauzei”. Cauza priveste contestatia formulata de o asociatie de proprietari din judetul Arges care reclamase un magistrat.

Vezi aici.

Citeste si: Danilet o pune la punct pe Girbovan dupa decizia CJUE: „SIIJ trebuie desfiintata, oricine spune altceva minte”

Judecatorul Cristi Danilet a explicat deja ca decizia Curtii de Justitie a UE prevede necesitatea desfiintarii Sectiei Speciale.

„CJUE spune clar: ‘cu SIIJ trebuie sa faceti ceea ce zice in rapoartele MCV’. Pai, exista un raport MCV din anul 2018 care spune ca trebuie sa se tina seama de ceea ce a stabilit Comisia de la Venetia si GRECO. Mai exista un raport din anul 2019 care reproseaza ca Romania nu a facut asta.

Or, Comisia de la Venetia spune ca fara acceptul magistratilor, SIIJ nu poate exista; iar GRECO spune ca SIIJ trebuie desfiintata.

Oricine spune altceva MINTE. Aici nu e vorba de un textulet de regulament care este interpretat de unii dupa cum le dicteaza interesul. Ci este vorba de ditamai hotararea europeana care trebuie doar citita. Mai clar decat o spune, nu se poate: ‘La infiintare, SIIJ nu a fost justificata, iar acum trebuie desfiintata’. Iar acest TREBUIE inseamna ‘ACUM si OBLIGATORIU’.

Nu ma mira ca presa anti-justitie, magistratii anti-europeni si vreo doi avocati spun altceva. Uitati-va la legaturile lor politice si la problemele penale pe care le-au avut unii si veti avea explicatia atitudinii lor.

Uitati-va cum au dinamitat ani de-a randul DNA si cat sunt acum de fericiti cu SIIJ care, insa, nu are niciun fel de activitate notabila. De ce credeti ca cineva ar sustine o structura ineficienta, dar capabila sa intervina in dosare cu oameni politici la o simpla reclamatie contra magistratului?

Din fericire, democratia ne permite tuturor sa coexistam in spatiul acesta. Numai ca el este unul de drept, nu de vointe arbitrare si interese obscure. Iar dreptul este acum ceea ce CJUE a decis: cu rusine, trebuie sa recunoastem ca Romania a gresit. Tragem linie, reparam si mergem mai departe!”, a explicat Danilet pe Facebook pe 20 mai, dupa decizia CJUE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: