BREAKING Decizia Curtii de Justitie a UE in privinta Sectiei Speciale: „Aceasta sectie nu poate fi utilizata ca instrument de control politic al activitatii judecatorilor si a procurorilor”

news

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a luat marti decizia in urma sesizarilor legate de infiintarea Sectiei Speciale. CJUE a decis ca „instantele nationale” pot decide daca Sectia Speciala poate fi sau nu desfiintata.

„Curtea precizeaza ca, pentru a fi compatibila cu dreptul Uniunii, o astfel de reglementare trebuie, pe de o parte, sa fie justificata de imperative obiective si verificabile legate de buna administrare a justitiei si, pe de alta parte, sa garanteze ca aceasta sectie nu poate fi utilizata ca instrument de control politic al activitatii judecatorilor si a procurorilor mentionati si isi exercita competenta cu respectarea cerintelor prevazute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (denumita in continuare ‘carta’). In lipsa indeplinirii acestor cerinte, reglementarea mentionata ar putea fi perceputa ca urmarind instituirea unui instrument de presiune si de intimidare a judecatorilor, ceea ce ar aduce atingere increderii justitiabililor in justitie. Curtea adauga ca reglementarea nationala in discutie nu poate avea ca efect nerespectarea obligatiilor specifice care ii revin Romaniei in temeiul Deciziei 2006/928 in domeniul luptei impotriva coruptiei.

Revine instantelor nationale sarcina de a verifica daca reforma care a condus in Romania la infiintarea unei sectii specializate in cadrul Ministerului Public, insarcinate cu anchetarea judecatorilor si a procurorilor, precum si normele privind numirea procurorilor incadrati in aceasta sectie nu sunt de natura sa faca sectia mentionata permeabila la influente exterioare. In ceea ce priveste carta, revine instantelor nationale sarcina de a verifica daca reglementarea nationala in discutie nu impiedica examinarea intr-un termen rezonabil a cauzelor referitoare la judecatorii si la procurorii vizati”, a decis CJUE.

Citeste decizia integrala aici.

Avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Michal Bobek, si-a prezentat in data de 23 septembrie concluziile in cazul primelor sase procese care privesc mai multe modificari aduse Legilor Justitiei din Romania de coalitia PSD-ALDE.

In ceea ce priveste Sectia Speciala, Michal Bobek spunea ca „reglementarea SIIJ (n.r. – Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie) nu ofera garantii suficiente pentru a inlatura orice risc de influenta politica asupra functionarii si a compunerii sale”.

Avocatul general arata ca infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie trebuie sa corespunda unei justificari deosebit de importante, transparente si reale.

Potrivit avocatului general, Michal Bobek, odata indeplinit acest criteriu, este in plus imperativ ca si compunerea, organizarea si functionarea unei asemenea sectii sa se conformeze unor garantii de natura sa evite riscul unor presiuni exterioare asupra puterii judecatoresti.

„Este dificil de sustinut ca infiintarea SIIJ a fost justificata in mod clar, neechivoc si accesibil. In plus, reglementarea SIIJ nu ofera garantii suficiente pentru a inlatura orice risc de influenta politica asupra functionarii si a compunerii sale. Instantele nationale trebuie sa fie indreptatite sa ia in considerare elemente obiective cu privire la imprejurarile in care a fost infiintata SIIJ, precum si functionarea sa practica, cu titlu de elemente susceptibile sa confirme sau sa infirme riscurile unei influente politice.

Confirmarea unui asemenea risc poate sa dea nastere unor indoieli legitime in ceea ce priveste independenta judecatorilor, in masura in care compromite impresia de neutralitate a judecatorilor in raport cu interesul cu care sunt sesizati, in special atunci cand este vorba despre cazuri de coruptie. Mai mult, dreptul Uniunii se opune in egala masura infiintarii unei structuri de parchet care nu dispune de un numar suficient de procurori, prin raportare la volumul sau de activitate, asa incat functionarea sa operativa sa conduca cu siguranta la o durata nerezonabila a procedurilor penale, inclusiv cele care ii vizeaza pe judecatori”, se arata in concluziile Avocatului general cu privire la infiintarea Sectiei Speciale.

Recent, Inspectia Judiciara a propus Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea a trei judecatori sub pretextul ca ar fi adus atingere prestigiului justitiei si ca au facut politica pe un grup al magistratilor de pe Facebook.

Doi dintre cei trei judecatori au sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in legatura cu legalitatea infiintarii Sectiei Speciale, a legalitatii desemnarii prin OUG a interimatului Inspectiei Judiciare si pe obligativitatea recomandarilor din mecanismul de cooperare si verificare (MCV).

Printr-o adresa inaintata sefului CSM, Lucian Netejoru, seful Inspectiei Judiciare (IJ), solicita suspendarea judecatorilor Dragos Calin de la Curtea de Apel Bucuresti, Laurentiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinti si Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt, suspendare care ar trebui sa dureze pana la finalizarea cercetarilor IJ.

IJ mai spune ca s-a autosesizat dupa ce, intr-o publicatie, au aparut fragmente din discutii de pe „Forumul magistratilor”, un grup de Facebook care aduna aproximativ 2.000 de judecatori si procurori din toata tara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: