Doua dosare penale privind organizarea Congresului PNL. Parchetul General confirma: „Infractiunea de zadarnicere a combaterii bolilor si infractiunea de abuz in serviciu”

politica

Rares Bogdan, acuzatii, PSD, Marcel Ciolacu, mitocan, ADN, ura, tovarasi

Parchetul General anunta ca sunt inregistrate doua dosare penale in legatura cu organizarea Congresului PNL ca urmare a unor sesizari efectuate de persoane juridice.

Cele doua dosare penale vizeaza infractiunea de zadarnicere a combaterii bolilor si, respectiv, infractiunea de abuz in serviciu.

Iata documentul oficial transmis de Parchetul General catre Ministerul Justitiei in urma unei interpelari a senatoarei Diana Sosoaca.

Partidul National Liberal a primit o amenda de 10.000 de lei pentru organizarea congresului din 25 septembrie, a anuntat seful Politiei Capitalei. Partidul condus de Florin Citu a fost sanctionat pentru nerespectarea masurilor anti-COVID.

Cu o zi inainte de congres, PSD a sesizat autoritatile publice cu atributii de control in domeniul pandemiei, printre care Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Politia Capitalei, cu privire la pregatirile PNL „in vederea savarsirii unei infractiuni” prin organizarea congresului, semnaland ca urmeaza sa participe, cu prezenta fizica, intr-o singura incinta, peste 5.000 de invitati.

PSD a transmis sesizari catre Prefectura Capitalei, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, Inspectoratul General al Politiei, Directia Generala a Politiei Municipiului Bucuresti, Politia Locala a Municipiului Bucuresti si Politia Locala a Sectorului 1.

„Pentru organizarea acestui eveniment politic, in declaratiile publice, reprezentantii PNL au invocat prevederile HG 990/2021, Art 1, pct. 4, conform carora ‘organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte sunt permise cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima o spatiului si cu purtarea mastii de protectie, daca incidenta cumulata la 14 zile in judet/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 6/1.000 de locuitori’. Desi reprezentantii PNL incearca sa insinueze ca aceasta intrunire politica ar reprezenta o productie artistica, in fapt congresul politic nu se incadreaza la niciuna dintre activitatile culturale definite conform legii. Activitatile care se incadreaza in prevederile legale invocate de PNL sunt definite la pct. 7 din Anexa 3 la Hotararea nr. 932/9 septembrie 2021, respectiv ‘activitatile institutiilor muzeale, bibliotecilor, librariilor, cinematografelor, studiourilor de productie de film si audiovizuala, institutiilor de spectacole si/sau concerte, scolilor populare de arta si meserii, precum si evenimentele culturale in aer liber'”, se arata in sesizare.

PSD afirma ca doar activitatile acelor institutii si nu ale unui partid politic se pot desfasura in conditiile reglementate la Art 1, pct. 4, din HG 990/2021.

„De asemenea, conform art. 3, lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 21/2007, privind institutiile si companiile de spectacole sau concerte, precum si desfasurarea activitatii de impresariat artistic, activitatile care pot fi considerate productii artistice sunt urmatoarele: spectacolele sau concertele infatisate direct publicului de catre artisti, interpreti si/sau executanti si pot fi: spectacole dramatice, coregrafice, de opera, opereta, folclorice, de revista, cabaret, de circ, de papusi si/sau marionete, de teatru instrumental, respectiv concerte de muzica academica, simfonica, vocal-simfonica, camerala, corala, folclorica, electronica. Chiar daca metaforic Congresul PNL ar putea fi asociat cu unele dintre aceste activitati, din punct de vedere juridic evenimentele politice nu pot fi asimilate categoriei de ‘activitate culturala’ sau ‘productie artistica’. Prin urmare, organizarea unui congres politic cu 5.000 de participanti cu prezenta fizica nu respecta rigorile legale in vigoare si, ca atare, capata aspectul infractiunii sanctionate de art. 352 din Codul Penal, privind zadarnicirea combaterii bolilor”, sustine PSD.

Pesedistii mai spuneau ca, avand in vedere ca un astfel de eveniment politic nu respecta masurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, organizarea unui astfel de congres, cu un numar atat de mare de persoane, care provin de pe intreg teritoriul national, „risca sa contribuie semnificativ la raspandirea virusului SARS-CoV-2” la nivelul intregii populatii, „ceea ce ar constitui o amenintare grava la sanatatea publica din Romania”.

„Prin urmare, va solicitam sa luati toate masurile necesare pentru prevenirea si impiedicarea comiterii unei astfel de infractiuni, inclusiv prin sanctionarea si dispersarea celor care vor incerca sa participe la aceasta intrunire eminamente politica”, se mai spunea in sesizare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: