externe

Escaladare brusca in estul Ucrainei, Kremlinul ameninta cu o „furtuna de foc”. SUA anunta ca Rusia deplaseaza trupe spre granita cu Ucraina

Situatia din Ucraina, si anume in imediata apropiere a frontierelor Rusiei, s-ar putea transforma in orice moment intr-o furtuna de foc, a declarat joi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, in fata jurnalistilor.

„Riscul de a se trece de la ‘aruncarea de noroi’ la consecinte care sa provoace o noua izbucnire a razboiului in imediata vecinatate a granitelor noastre este mereu la panda”, a declarat Peskov comentand situatia din jurul Ucrainei, informeaza TASS.

„Speram ca oponentii nostri din capitalele occidentale – de la Washington pana la NATO – isi vor utiliza intreaga lor influenta pentru a avertiza autoritatile de la Kiev impotriva unei noi escaladari”, a mai spus Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov a respins totodata informatiile privind o invazie planificata a Rusiei in Ucraina, dar a spus ca Moscova urmareste indeaproape situatia din regiunea Donbas, aflata sub controlul rebelilor prorusi, conform Reuters.

„In ultimele 24 de ore, Moscova tot aude informatii despre faptul ca Rusia si-a pastrat un potential urias de atac la granita cu Ucraina, dar este vorba de propriul nostru teritoriu. Dar nimeni, nici un singur reprezentant occidental nu vorbeste despre potentialul urias de atac al fortelor armate ucrainene pe linia de demarcatie” in Donbas, a declarat Peskov, citat de TASS.

„Impreuna cu actiunile provocatoare, care s-au intensificat numai in ultima zi sau in ultimele zile, aceasta este o situatie foarte, foarte periculoasa”, a spus el.

Fortele autoproclamatei Republici Populare Donetk (RPD) au fost nevoite sa deschida focuri de riposta pentru a contracara armata ucraineana si pentru a proteja civilii, a declarat joi, intr-un comunicat, purtatorul de cuvant al militiei populare din RPD, Oleg Nikitin.

„Pentru a proteja civilii, aparatorii nostri au trebuit sa deschida foc de riposta”, a declarat purtatorul de cuvant, citat de TASS.

„Facem apel la observatorii internationali si la conducerea OSCE [Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa] sa inregistreze inca un fapt al incalcarii grosolane a incetarii focului de catre partea ucraineana, care provoaca in mod intentionat reluarea ostilitatilor in Donbas”, a subliniat Nikitin.

Statele Unite au observat ca Rusia isi constituie rezerve de sange, isi deplaseaza gradual trupele tot mai aproape de granita ucraineana si suplimenteaza numarul avioanelor de lupta in acea zona, a declarat joi secretarul american al apararii, Lloyd Austin, care a negat din nou ca pana in prezent ar fi inceput retragerea partiala a trupelor ruse de acolo anuntata de Moscova.

”Ii vedem transferand acolo mai multe avioane de lupta si auxiliare. In vedem sporindu-si pregatirea in Marea Neagra. Ii vedem chiar stocand rezerve de sange”, a spus seful Pentagonului la sediul NATO din Bruxelles.

”Eu insumi am fost soldat nu cu mult timp in urma. Stiu sigur ca nu faci astfel de lucruri fara niciun motiv. Si cu siguranta nu le faci daca te pregatesti sa impachetezi si sa pleci acasa”, a argumentat el.

Lloyd Austin a descris drept ”ingrijoratoare” ultimele incidente armate din estul separatist prorus al Ucrainei, unde o scoala a fost atacata cu obuze, armata ucraineana si separatistii acuzandu-se reciproc ca sunt in spatele atacului.

Kievul si Occidentul avertizeaza de mai multe saptamani despre o posibila invazie a Rusiei in Ucraina, ceea ce Moscova neaga.

Statele Unite au cerut vinerea trecuta cetatenilor sai sa paraseasca teritoriul ucrainean in urmatoarele 24 pana la 48 de ore, sustinand ca exista o „posibilitate clara” ca Rusia sa atace Ucraina in timpul Jocurilor Olimpice de iarna, care se desfasoara pana pe 20 februarie la Beijing. De asemenea, unele mass-media occidentale relatasera, invocand evaluari ale CIA-ului, ca Rusia ar putea ataca Ucraina miercurea care a trecut.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezmintit joi o noua relatare, a publicatiei Politico, conform careia invazia va avea loc dupa 20 februarie. ”Se pare ca o alta stire falsa a fost inventata. Sper ca macar voi si cu mine nu vom crede asemenea minciuni”, a declarat Peskov, adresandu-se presei, potrivit agentiei TASS.

Cat despre retragerea partiala a trupelor ruse de la granita ucraineana, anuntata de Moscova, dar care potrivit NATO nu a inceput, Peskov a spus ca aceasta retragere se va face, dar ea va lua timp.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Miscarea neasteptata la Moscova, Putin l-a inlocuit pe Soigu, ministrul Apararii. Noul ministru este un civil

Presedintele rus Vladimir Putin a propus duminica un nou ministru al Apararii, nominalizandu-l pentru aceasta…

2 ore ago

Germania isi extinde influenta, trimite doua nave de razboi in apele Asiei. „Comportamentul agresiv” al Chinei, principala cauza a misiunii

O fregata germana si o nava de aprovizionare de lupta au plecat saptamana aceasta din…

4 ore ago

Aventurile unui infractor deghizat in femeie in Capitala, cum a reusit sa pacaleasca si sa jefuiasca mai multi pensionari – Video

Politia a dat publicitatii detalii despre cum un individ de 52 de ani, din Ialomita,…

2 ore ago

Ciolacu sustine ca „din octombrie nu o sa mai avem vize cu SUA”. Se lauda ca tot el a bagat Romania in Schengen

Premierul PSD Marcel Ciolacu a sustinut, duminica seara, ca romanii nu vor mai avea nevoie…

2 ore ago