BREAKING Explozii la Kabul, talibanii sunt atacati puternic. Au explodat mai multe bombe, lupte grele in nordul capitalei Afganistanului – Video

externe

O bomba a explodat duminica la intrarea unei moschei din capitala afgana, facand „mai multi morti in randul civililor”, a declarat un purtator de cuvant al talibanilor, anunta AP. Ulterior, s-au auzit alte explozii in nordul capitalei, unde au izbucnit apoi lupte cu arme automate.

Douazeci de persoane au fost, de asemenea, ranite in urma exploziei din apropierea moscheii. Este prima explozie majora in Kabul de la retragerea fortelor occidentale in august.

Bomba a vizat vasta moschee Eidgah din Kabul, unde avea loc o slujba de comemorare a mamei purtatorului de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid. Ulterior, acesta a transmis pe Twitter ca atacul a facut victime civile.

Luptatorii talibani nu au fost raniti in atac, a declarat purtatorul de cuvant al talibanilor, Bilal Karimi, pentru The Associated Press. Cei ucisi in atac erau civili care se aflau in fata portii moscheii. El nu a oferit o cifra a numarului de morti si a spus ca o ancheta este in curs de desfasurare.

Un spital de urgenta din Kabul, finantat de Italia, a transmis pe Twitter ca a primit patru persoane ranite in explozie.

In urma exploziei, zona din jurul moscheii a fost izolata de talibani, care au mentinut o prezenta puternica. In cursul dupa-amiezii, locul a fost curatat. Singurele semne ale exploziei au fost daunele aduse arcului ornamental de langa poarta de intrare.

Nimeni nu a revendicat imediat responsabilitatea pentru atac. Cu toate acestea, de la preluarea controlului asupra Afganistanului de catre talibani la jumatatea lunii august, atacurile militantilor gruparii Stat Islamic (SI) impotriva talibanilor s-au inmultit.

Ulterior, spe seara, au avut loc si alte explozii in Kabul, fiind auzite apoi rafale de arme automate.

SI isi mentine o prezenta puternica in provincia estica Nangarhar si ii considera pe talibani drept inamici. SI a revendicat mai multe atacuri impotriva talibanilor, inclusiv mai multe asasinate in capitala provinciala Jalalabad.

Atacul de duminica este primul care vizeaza capitala de la sfarsitul lunii august, cand un atentator sinucigas cu bomba al SI a vizat eforturile de evacuare a americanilor in fata aeroportului international din Kabul. Explozia a ucis 169 de afgani si 13 membri ai serviciilor americane si a fost unul dintre cele mai mortale atacuri din ultimii ani in tara.

Acesta a fost revendicat de gruparea afiliata la SI, Statul Islamic in provincia Khorasan.

Atacurile din Kabul au fost pana acum rare, dar in ultimele saptamani SI a dat semne ca isi extinde amprenta dincolo de est si mai aproape de capitala.

Vineri, luptatorii talibani au atacat o ascunzatoare a SI chiar la nord de Kabul, in provincia Parwan. Raidul a avut loc dupa ce o bomba de pe marginea drumului pusa de SI a ranit patru luptatori talibani din zona.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: