BREAKING Guvernul anuleaza masurile de relaxare prevazute pentru 1 iulie: „Avem o saptamana de foc”

politica

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat, luni, la Digi24 ca Grupului de suport tehnico-stiintific a decis sa amane masurile de relaxare prevazute sa intre in vigoare de la 1 iulie.

„Astazi a avut loc intalnirea Grupului de suport tehnico-stiintific si s-au evaluat cele doua sapamani, in care am avut o crestere a numarului de cazuri noi, a numarului de cazuri la ATI, a numarului de decese. Propunerile sunt de a amana noile masuri de relaxare pentru 1 iulie. La nivelul grupului tehnico-stiinfic s-a decis sa amanam a patra etapa a masurilor de relaxare.

O parte dintre concetatenii nostri nu au respectat aceste reguli impuse si am vazut o crestere a transmiterii comunitare, dincolo de focarele existente in spitale.

Situatia de crestere a cazurilor a fost si in alte tari europene, dar la noi parca recrudescenta a fost mai mare. Daca este transmitere comunitara accentuata, ne gandim la masuri punctuale: izolarea, carantinarea zonei respective”, a declarat Tataru.

„Eu gandesc o viata cvasinormala spre sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august. Dar trebuie sa ne gandim ce am putea face noi ca sa ajungem la acest rezultat.

Fiecare masura de relaxare am gandit-o in functie de cum putem face fata pandemiei. Fiecare masura continea norme si contam pe parteneriatul cu agentul economic, cu societatea civila. Cand doar o parte respecta intelegerea, ajungem la situatia de astazi. Nu e totul pierdut. Analizam in fiecare zi evolutia si in functie de rezultate vom lua masuri.

Avem o saptamana de foc in care putem vedea ce a insemnat acest weekend. Suntem pregatiti ca sistem medical, dar nu putem lupta singuri.

Chiar daca suntem mai pregatiti, avem echipamente, virulenta virusului este aceeasi. Acum 3 saptamani aveam indicele de transmitere de 0,6, acum avem 1,4.

Noi am dat un ordin ca spitalele suport sa treaca la patologie non-Covid. In acest zile, nu puteau face fata spitalele de faza I si II nu puteau face fata. Am dat si ordinul cu asimptomaticii externati dupa 10 zile, dar in ultimele zile au crescut cazurile severe”, a mai spus Tataru.

Mai mult despre: ,

Comentarii: