BREAKING Guvernul Ciuca-Grindeanu, votat cu o majoritate zdrobitoare: 318 voturi din 444 exprimate

politica

Noul Guvern PSD-PNL-UDMR a fost votat, joi, cu o majoritate zdrobitoare in Parlament. S-au inregistrat 318 voturi „pentru” si 126 voturi „contra”.

Au fost prezenti 444 de parlamentari.

„Va multumesc tutoror care ne-ati acordat votul de incredere. Multumesc si celor care nu ne-au acordat votul. Este foarte important sa stiti ca am inteles din tot ce s-a exprimat ca ne-am adunat o raspundere foarte mare, am inteles recomndarile facute de cei din partea Opozitiei. Suntem un guvern al Romaniei, vom face tot ce este posibil sa avem in centrul atentiei cetateanul roman”, a declarat Ciuca dupa vot.

Nicolae Ciuca a declarat, joi, in plenul Parlamentului ca Guvernul va asigura respectarea statului de drept si independenta justitiei, iar, in plan extern, va avea ca obiectiv strategic aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si consolidarea profilului de pilon de securitate regional in NATO si a rolului in UE.

„Ne propunem ca politica externa a Romaniei sa fie una coerenta, predictibila si bazata pe trei piloni fundamentali: consolidarea rolului Romaniei in cadrul Uniunii Europene, intarirea profilului in NATO si consolidarea parteneriatului strategic cu SUA. (…) In plan international, aderarea Romaniei la Spatiul Schengen reprezinta un obiectiv strategic cu implicatii puternice asupra intregii arhitecturi de securitate a UE”, a afirmat Ciuca la sedinta Parlamentului de investire a Guvernului.

El a adaugat ca in cadrul NATO „se va urmari consolidarea profilului de pilon de securitate regional”.

„In acelasi timp, in plan extern, tara noastra va continua sa sustina activ eforturile de integrare in Uniunea Europeana a Republicii Moldova si programul de reforme pro-democratice, in baza Parteneriatului Strategic pentru Integrare Europeana a Republicii Moldova. Sprijinul nostru este fundamentat pe comunitatea de limba, istorie si cultura, precum si viziunea spatiului comun din perspectiva integrarii europene”, a mentionat premierul desemnat.

In privinta Justitiei, Ciuca a mentionat ca este necesara asigurarea respectarii statului de drept si independenta justitiei, „avand in vedere mai ales prioritatile care decurg din obligatiile Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene”.

„Justitia reprezinta acea puterea statului chemata sa realizeze un serviciu public eficient, accesibil, impartial si independent. Un sistem de justitie modern, eficient, accesibil si de de calitate, adaptat nevoilor cetatenilor si mediului privat reprezinta o importanta premisa pentru dezvoltarea si stabilitatea economica si sociala a tarii”, a mai spus Ciuca.

El a  mai spus ca guvernarea pe care o propune se bazeaza pe cooperarea cu celelalte institutii ale statului, cu societatea civila, cu sindicatele si cu Biserica, adaugand ca pentru indeplinirea obiectivelor propuse, este necesara reforma statului prin revizuirea Constitutiei, dar si reformarea administratiei publice prin descentralizare si reducerea birocratiei.

„Cooperarea este o piatra de temelie pentru dezvoltare, iar cooperarea tuturor partilor interesate intr-un parteneriat onest va asigura implicarea acestora in implementarea unei viziuni si atingerea unor obiective comune, precum sustenabilitatea si competitivitatea mediului economic din Romania. In scopul indeplinirii tuturor obiectivelor pe care ni le propunem, este necesara reforma statului prin revizuirea Constitutiei Romaniei, reformarea administratiei publice prin descentralizare si reducerea birocratiei, prin modernizarea marilor sisteme publice, in special in ceea ce priveste pensiile si salarizarea, astfel incat sa asiguram servicii publice de calitate si la preturi rezonabile. Astfel, ne propunem o guvernare participativa si alaturi de institutiile cele mai importante ale statului – Presedintia Romaniei, Parlament – ne vom angaja intr-un parteneriat onest, transparent si de lunga durata cu societatea civila, cu Biserica, patronatele, sindicatele si cu alte structuri asociative”, a afirmat Ciuca la sedinta de dinaintea votului de investire a noului guvern.

El a adaugat ca guvernul se va ingriji sa finalizeze procesul de retrocedare a proprietatii private.

Cat priveste Educatia, s-a referit la implementarea proiectului ‘Romania educata’, initiat de seful statului, Klaus Iohannis.

„Vom lua toate masurile care se impun pentru ca elevii sa nu mai aiba de suferit din cauza pandemiei. In programul de guvernare, punctul de plecare pentru constructia in educatie pentru perioada 2021-2027 este operationalizarea si implementarea proiectului ‘Romania educata’. (…) In fata problemelor generate de pandemie, Guvernul Romaniei va pune un accent deosebit pe pregatirea sistemului de invatamant pe urmatoarele cinci paliere: conectivitate generalizata, echipamente electronice adecvate nivelului de invatamant pentru toti beneficiarii sistemului de educatie, continut digital pentru toate disciplinele si toate nivelurile, formarea tuturor cadrelor didactice pentru pedagogie digitala si platforme de evaluare dedicate si securizate. Este insa deosebit de important sa asiguram accesul la educatie pe tot teritoriul Romaniei si sa sprijinim mediile acut defavorizate. Pentru prosperitatea statului roman, deosebit de importante sunt integrarea sociala a tinerilor si sprijinirea acestora prin accesul la studii, astfel incat sa isi asigure pregatirea necesara pentru un loc de munca. O contributie importanta in scaderea somajului in randul populatiei tinere o va avea sistemul de invatamant dual”, a mai declarat Ciuca.

In domeniul Culturii, acesta a punctat importanta pastrarii si dezvoltarii patrimoniului material si a celui imaterial.

„Cultura este un factor integrator al traditiilor, al patrimoniului, al diversitatii, al creatiilor artistice si al noilor platforme de comunicare si trebuie tratata corespunzator pentru a se crea si consolida institutii pe masura beneficiilor pe care doar acest liant al societatii le poate oferi. Pentru protejarea si transmiterea ei catre generatiile viitoare, patrimoniul cultural trebuie privit prin prisma specificului fiecarui tip de patrimoniu. Trebuie abordat simultan si complementar din punctul de vedere al celor doua mari specificitati ale sale: patrimoniul material si patrimoniul imaterial”, a subliniat Ciuca.

Totodata, premierul desemnat a vorbit despre atentia pe care Guvernul o va acorda sportului ca element esential in formarea unui stil de viata sanatos.

„Sportivii de performanta sunt adevarati ambasadori ai tarii noastre peste hotare, ne mandrim cu ei peste tot in lume. Din pacate, mult prea putina atentie s-a acordat infrastructurii sportive si cresterii tinerilor sportivi talentati. De aceea, un obiectiv al Guvernului va fi asigurarea infrastructurii sportive, elaborarea de reglementari care sa faciliteze voluntariatul cetatenilor, respectiv finantarea echilibrata si transparenta a activitatii sportive, concomitent cu crearea de legaturi cu mediul privat, care vor duce la o dezvoltare accelerata si sustenabila atat a sportului amator, cat si acelui profesionist. Este necesara o schimbare a modelului de implicare a autoritatilor publice in sport, care sa conduca la reorganizarea acestui domeniu si finantarea transparenta si predictibila de la bugetele publice”, a aratat Ciuca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: