BREAKING Guvernul pregateste ordonanta de urgenta pentru alegeri in doua tururi

politica

Guvernul are pregatita o OUG pentru alegeri locale in doua tururi, anunta surse guvernamentale citate de Digi24. Ordonanta este deja in circuitul de avizare.

Ulterior, Klaus Iohannis a confirmat ca „in foarte scurt timp, Guvernul va promova o legislatie pentru alegerea primarilor in doua tururi”.

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marti, dupa sedinta CEx, ca PSD va trimite o scrisoare liderilor europeni si tuturor europarlamentarilor pentru a acuza intentia Executivului de a schimba legile electorale.

„Am mai luat o decizie sa trimitem o scrisoare din partea PSD atat la presedinta Comisiei Europene, cat si la grupul social democrat, cat si la toti europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale in ciuda unor recomandari ale Comisiei de la Venetia, nu ai voie sa modifici aceste legi cu doua-trei luni inainte de momentul electoral”, a declarat presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Presedintele interimar al PSD se plange in scrisoare trimisa inclusiv Comisiei de la Venetia ca „fortele politice care guverneaza” abuzeaza de mandatul dat de parlament si „intreprind demersuri care risca sa afecteze increderea in democratia romaneasca si statul de drept”.

„Operarea unor modificari atat de ample asupra legislatiei electorale cu foarte putin timp inainte de data alegerilor, ar crea un precedent inacceptabil in spatiul Uniunii Europene”, se mai arata in scrisoare transmisa de Ciolacu presedintelui Comisiei Europene, presedintelui Parlamentului European si Comisiei de la Venetia.

Iata scrisoarea transmisa de Ciolacu, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor:

In atentia Domnului Gianni Buquicchio

Secretariat of the Venice Commission
Council of Europe
67075 Strasbourg Cedex
France
Tel.: +33 3 88 41 20 67
Fax: +33 3 88 41 37 38
e-mail: venice@coe.int

Bucuresti, 14 Ianuarie 2020

Re: Modificarea structurala a legislatiei electorale din Romania, contrar standardelor europene de buna practica in materie electorala

Domnule,

Va scriu intr-un context dificil pentru sistemul democratic din Romania. Cu doar cateva luni inainte de alegerile locale prevazute in luna mai anul curent, fortele politice care guverneaza in prezent Romania doresc sa impuna modificari structurale, de amploare, asupra sistemul electoral.

Mai exact, partidele aflate la putere intentioneaza trecerea de la un singur tur pentru alegerea primarilor si presedintilor de Consilii Judetene, la doua tururi. In mod contradictoriu, cei care sustin aceasta modificare intempestiva sunt aceiasi decidenti care au stabilit, in 2011, sistemul electoral actual (aplicat pentru prima oara in 2012), ceea ce demonstreaza inconsecventa lor si motivatia cu totul conjuncturala care sta in spatele intentiei de amendare a legislatiei electorale. Partidele care guverneaza in Romania abuzeaza astfel de mandatul limitat dat de Parlament si intreprind demersuri care risca sa afecteze increderea in democratia romaneasca si statul de drept.

Sunt un om al dialogului si tind sa cred ca acest lucru este valabil pentru majoritatea colegilor mei parlamentari si lideri politici. Orice schimbare de asemenea anvergura nu poate fi decat rezultatul unei dezbateri publice, in Parlamentul Romaniei. Cu argumente, prin demersuri constitutionale si legale, am fi putut sa realizam o modificare de asemenea amploare a legislatiei electorale, care sa fie aplicabila urmatorului ciclu electoral, fara a afecta actualul proces electoral aflat deja in plina desfasurare.

In opinia noastra, reflectata in pozitiile adoptate anterior de cele mai reprezentative organisme europene in materie, precum Comisia de la Venetia, realizarea unor modificari structurale de asemenea natura ale sistemului electoral, afecteaza in mod direct stabilitatea dreptului electoral, putand favoriza anumite partide, in tentatia lor de a-si crea conditii avantajoase in competitia electorala.

Este asadar un abuz de putere evident, care incalca in mod flagrant Constitutia Romaniei si standardele de buna practica in materie electorala definite de Comisia de la Venetia si impartasite de toate statele membre ale Uniunii Europene.

Consideram, ca operarea unor modificari atat de ample asupra legislatiei electorale, cu foarte putin timp inainte de data alegerilor, ar crea un precedent inacceptabil in spatiul Uniunii Europene, cu efecte incalculabile pe termen lung ce ar putea altera in mod ireversibil fundamentele democratiei romanesti si europene.

Mai grav decat atat, este faptul ca Guvernul si-a anuntat public intentia de a face aceste modificari prin procedura angajarii raspunderii, care practic ar anihila orice dezbatere publica sau parlamentara pe acest subiect atat de important pentru democratie si pentru existenta statului de drept din Romania. Asa cum arata si Curtea Constitutionala din Romania, angajarea raspunderii Guvernului este o procedura cu totul exceptionala, care trebuie utilizata doar in situatii care reclama urgenta legiferarii, nicidecum atunci cand se reglementeaza elementele si principiile fundamentale ale sistemului electoral.

Din pacate, disponibilitatea noastra la dialog, regulile democratice si principiile europene au fost ignorate de fortele politice care astazi guverneaza in Romania. Abordarea partidelor aflate acum la guvernare tradeaza mai degraba un interes pur conjunctural, in tentatia lor de a folosi abuziv puterea de stat, pentru a-si crea un avantaj propriu, fara nicio legatura cu interesul public si cu valorile fundamentale pe care a fost cladita democratia europeana.

Statul de drept este pus in pericol de acest abuz de putere nemaiintalnit in Romania. In acest sens, fac apel la autoritatea si experienta dumneavoastra personala, precum si la competentele institutiei pe care o coordonati, astfel incat sa intreprindeti toate masurile necesare pentru a evita producerea unei incalcari flagrante a regulilor democratice acceptate de toti actorii politici din Romania in ultimii 30 de ani.

In lumina celor subliniate anterior si a documentelor legale la care facem referire, va solicit sprijinul pentru a evita o astfel de situatie care risca sa afectezeincrederea in democratia romaneasca. O asemenea decizie, daca ar ramane necontestata la nivel european, ar putea conduce spre o panta autoritara pe care personal am dorit mereu sa o evit, indiferent de cine ar fi fost autorul.

In speranta unui raspuns rapid care sa evite aceste modificari abuzive si unor demersuri care sa ajute la consolidarea democratiei romanesti, va asigur Domnule Gianni Buquicchio, de intreaga mea disponibilitate in a lucra cu onestitate impreuna cu dumneavoastra pentru promovarea valorilor democratice europene in Romania.

Va prezint in anexa acestei scrisori principalele aspecte de ordin constitutional si principial ce ar trebui luate in considerare in analiza si evaluarea situatiei prezentate in aceasta scrisoare.

Marcel Ciolacu

Presedintele Camerei Deputatilor a Parlamentului Romaniei

Mai mult despre: ,

Comentarii: