Iohannis, atacat violent de judecatoarele rosii in sedinta CSM: „Nu mai aduceti dezbinare in aceasta institutie”

politica

Klaus Iohannis, prezent joi in sedinta de bilant a CSM, a fost violent atacat de doua judecatoare care s-au remarcat in trecut prin sustinerea modificarilor aduse de PSD la legile justitiei.

„Obiceiul de face politica in CSM este evident. Va adresez rugamintea ca macar la finalul mandatului nostru nu veti aduce dezbinare in aceasta institutie, suntem suficient de dezbinati. Stiu ca sunteti un crestin, va vad duminica la TV, la sfarsitul vietii nu suntem intrebati pentru cat am urat, ci pentru cat am iubit si iertat.

Daca tot sunteti oaspetele nostru, am vrea sa nu treaca aceasta zi fara a spune societatii cum va raportati la posibilitatea ca serviciile de informatii sa fie din nou pe val in justitie”, a declarat judecatoarea CSM Gabriela Baltag.

O alta judecatoare rosie i-a reprosat presedintelui ca vorbeste de „majoritati toxice” in Parlament.

„Stiu ca suntem in prag de alegeri, dar nu sa se titreze pe marginea sedintei noastre de astazi titluri de genul ‘in plenul CSM se vorbeste despre parlamentare toxice vs majoritati parlamentare progresiste’ pentru ca nu este acesta rolul nostru. As dori sa adresez un indemn la echilibru si, ca sa il citez pe domnul presedinte, o abrdare matura, lipsita de partizanat”, a spus si judecatoarea Simona Marcu.

Iohannis a refuzat sa raspunda la acuzatiile celor doua judecatoare, spunand doar: „Va multumesc frumos. Va doresc mult succes”.

Anterior, in discursul sau, Iohannis a facut referire la „repararea legilor justitiei”.

„Procesul de reparare a legilor justitiei, de creare a unui cadru legislativ coerent, stabil si de implementare a recomandarilor MCV, ale Comisiei de la Venetia sau ale GRECO a inceput deja.

Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat insa este bine cunoscut: o majoritate parlamentara care nu numai ca nu a facut nici un secret din faptul ca este ostila unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a si dedicat trup si suflet adoptarii unor legi menite sa-i apere pe infractori. O majoritate parlamentara care, chiar si dupa sanctiunea dura primita in 2019 din partea romanilor, nu s-a sfiit sa voteze masuri contrare interesului public ori sa intarzie adoptarea unora extrem de necesare.

De aceea, legislatia intr-un domeniu atat de important precum cel al justitiei trebuie sa fie rezultatul unor dezbateri ample purtate in urmatorul Parlament, cu o alta majoritate, construita in jurul unor forte politice profund atasate valorilor democratice.

Profesionistii din sistemul judiciar, asociatiile profesionale si Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa fie parte din acest proces, pentru ca normele sa reflecte realitatea sociala, nevoile stringente ale sistemului judiciar, astfel incat acesta sa functioneze in mod optim pentru democratia noastra.

In acest context, sustinerea de catre Consiliul Superior al Magistraturii a implementarii recomandarilor organismelor europene, in beneficiul intregului sistem judiciar, este una deosebit de valoroasa.

Nu imi pot imagina acest demers fara implicarea CSM. Vocea dumneavoastra este extrem de importanta si, de aceea, ma astept sa aveti interventii profesioniste si obiective”, a declarat presedintele.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: