BREAKING Iohannis il desemneaza pe Dacian Ciolos pentru functia de prim-ministru

politica

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, luni seara, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni o declaratie de presa.

Principalele declaratii:

In toate discutiile am reiterat importanta unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cimne guverneaza. Este extrem de important sa se gestioneze bine situatia pandemica, cresterea preturilor la energie, sa se ia masuri pentru ca celelalte preturi sa nu creasca la un nivel insuportabil, sa beneficiem de sumele mari din PNRR

Aceste sunt chestiunile cu adevarat importante pentru romani si nu certurile intre diferiti actori politici

Formatiunile au venit cu diferite abordari si propuneri. Din aceste propuneri am retinut una, pe care o voi pune in practica

Am decis sa desemnez pentru pozitia de candidat la functia de prim-ministru pe Dacian Ciolos

Ce a declarat Dacian Ciolos dupa consultarile cu Iohannis

„Am transmis ca USR are o propunere, atat de program de masuri imediate, pe care am avut ocazia sa le dezvoltam si sa le prezentam domnului presedinte, avem si o propunere de premier in persoana presedintelui USR si am spus ca aceasta propunere este una foarte serioasa. Suntem gata sa ne asumam acest rol. Domnul presedintele ne-a confirmat ceea ce a rezultat si din concluziile prezentate de celelalte partide care au participat la consultari pana acum ca nu a primit nicio alta propunere de premier, ca pare ca partidele fug de aceasta responsabilitate. I-am spus ca noi avem aceasta propunere foarte ferma si foarte serioasa. Domnul presedinte a spus ca va analiza aceasta propunere foarte serios. Evident, de acum inainte mingea e in terenul domnului presedinte. Decizia este la dansul. Dansul va spune ce anume si cum anume decide sa lucreze in continuare”, a afirmat Ciolos, dupa consultarile de la Cotroceni.

Dacian Ciolos a adaugat ca seful statului s-a declarat surprins neplacut de faptul ca nu au existat discutii intre partide pana acum.

„Ne-a spus ca este surprins neplacut ca nu au existat discutii intre partide pana acum. Am spus ca noi am fost deschisi pentru discutii cu partenerii nostri de coalitie, o coalitie care este, din punctul nostru de vedere, inca in vigoare pentru ca ea nu a fost denuntata pana acum de niciunul dintre cei trei parteneri si ca noi ramanem deschisi la discutie, dar de data asta si cu o propunere foarte ferma atat de viziune despre ceea ce trebuie facut, cat si cu o propunere de premier”, a aratat Dacian Ciolos.

Intrebat cu cine va face majoritate in cazul in care presedintele il va nominaliza ca premier, in conditiile in care liberalii au anuntat ca nu il vor sustine, Ciolos a raspuns: „Deocamdata intram in zona speculatiilor. Deci, daca domnul presedinte va face aceasta propunere si va lua in considerare propunerea noastra, de maine incepand o sa avem discutii cu partenerii nostri din coalitie si abia dupa aceea vom vedea care sunt deciziile, pentru ca, in mod clar si cert, prioritatea noastra este aceasta discutie cu partenerii de coalitie. Dati-mi voie sa nu comentez doar declaratii atata vreme cat noi nu ne-am vazut in jurul aceleiasi mese ca sa discutam pe lucruri concrete”.

Dacian Ciolos a spus ca USR a fost deschis la discutii si negocieri cu partenerii de coalitie si pana acum.

„Noi am avut aceasta intentie si pana cum. I-am dat un semn presedintelui PNL pentru a avea aceasta discutie, probabil ca PNL nu a fost pregatit pana acum pentru aceasta discutie, probabil ca macar de acum inainte sa fie pregatiti si, da, sa stam de vorba. Noi suntem deschisi de la inceput, noi am spus foarte clar care este viziunea noastra, intentiile noastre”, a adaugat Ciolos.

Liderul Uniunii Salvati Romania a mentionat ca seful statului nu a spus deloc ca nu doreste USR la guvernare.

„A avut in introducere o mentiune la aceasta, dar nu a stat prea mult pe acest subiect. I-am explicat domnului presedinte ca ceea ce s-a intamplat a fost pentru ca, din pacate, nu am putut sa functionam cu decizii in cadrul coalitiei si cu asta a fost de acord si dansul ca din pacate nu au fost decizii pe subiecte importante. Intentia noastra este sa fim de acum inainte mult mai circumspecti si sa fim mult mai clari si precisi pe ceea ce credem noi ca trebuie facut si in felul acesta sa putem sa reconstruim increderea intre noi, in masura in care vom reusi sa refacem aceasta coalitie. Romania trebuie guvernata de un guvern care sa isi asume aceste responsabilitati imediate. Aici am fost de acord cu domnul presedinte ca prioritatea este un guvern in functie si nu alegeri anticipate. (…) Nu ne-a spus deloc (ca nu doreste USR la guvernare – n.r.), dimpotriva discutia a fost ca va analiza propunerea pe care am facut-o si ca va veni cu un raspuns in urmatoarele ore”, a adaugat Dacian Ciolos.

Intrebat daca exclude o discutie si cu PSD, liderul USR a raspuns: „Pana nu avem o discutie cu partenerii nostri nu facem alt pas”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: