BREAKING Iohannis merge in vizita la Kiev: „D’Artagnan, presedintele Romaniei, alaturi de cei trei muschetari: Macron, Scholz si Draghi”

news

Un parlamentar ucrainean a anuntat luni ca presedinte Romaniei, Klaus Iohannis, va merge in vizita in capitala Ucrainei alaturi de Emmanuel Macron, cancelarul Scholz si premierul italian Draghi.

„Cei trei muschetari. Presedintele Macron, cancelarul Scholz si prim-ministrul Draghi vor vizita Kievul joia aceasta. Iar ca d’Artagnan presedintele Romaniei, Iohannis”, a transmis parlamentarul pe Twitter.

 

Presedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa marti in Romania, pentru a se intalni cu trupele franceze stationate aici, apoi in Republica Moldova miercuri, pentru a-si afirma sustinerea fata de aceasta tara afectata de razboiul din Ucraina, a anuntat vineri Palatul Elysee, relateaza AFP.

Presedintia franceza a precizat ca o vizita a lui Macron in Ucraina se va derula la o data care nu a fost inca fixata, intr-un moment in care ea va fi „utila presedintelui (Volodimir) Zelenski”.

In Romania, Emmanuel Macron va merge, alaturi de presedintele roman Klaus Iohannis, la baza NATO unde este stationata armata franceza impreuna cu alti militari din tarile Aliantei Nord-Atlantice, intre care circa 300 de soldati belgieni.

El va transmite „un mesaj foarte clar al angajamentului nostru fata de aliatii din NATO si de partenerii europeni”, potrivit Palatului Elysee.

Circa 500 de militari francezi sunt prezenti din 26 februarie in Romania, unde Franta actioneaza ca natiune-cadru a fortelor NATO. Franta a desfasurat recent in Romania si un sistem de aparare sol-aer de ultima generatie.

Fostul ministru francez al apararii, Florence Parly, s-a deplasat in Romania in martie pentru a se intalni cu militarii cantonati aici.

Miercuri, Emmanuel Macron se va afla in Republica Moldova la invitatia presedintei Maia Sandu, pe care a primit-o la Palatul Elysee pe 19 mai.

Potrivit Palatului Elysee, el va transmite „in maniera cea mai directa posibil sustinerea” Parisului si va afirma ca tara sa va lua masuri pentru a ajuta fosta republica sovietica de circa 2,6 milioane de locuitori, una dintre tarile cele mai sarace din Europa, care este in mod special afectata de invazia rusa din Ucraina, cu care are frontiera comuna.

Republica Moldova si-a depus pe 3 martie candidatura la aderarea la Uniunea Europeana, la fel ca Ucraina (28 februarie) si Georgia (3 martie).

Palatul Elysee a precizat, in plus, ca nu se fac, in acest stadiu, „pregatiri” pentru o vizita a lui Emmanuel Macron in Ucraina. Aceasta va avea loc „cand va fi momentul potrivit” si cand presedintele va putea da „un mesaj foarte operational” si „cand ea va fi cel mai utila pentru presedintele Zelenski”.

Aceasta deplasare ar putea fi legata de evolutia examinarii candidaturii Kievului la aderarea la UE, care ar urma sa fie discutata la summitul UE de pe 23 si 24 iunie la Bruxelles, noteaza AFP.

Comentarii: