BREAKING Iohannis respinge carantina nationala: „Germania si Franta au un numar de cazuri mult mai mare decat noi”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, o noua conferinta de presa.

Principalele declaratii:

Am avut o intalnire cu premierul si ministrii pentru a analiza stadiul pregatirii planului derelansare si rezilienta. In urma unor negocieri dificile am obtinut aproape 80 de miliarde de euro.

Din acesti 80 de miliarde euro, circa 30 de miliarde vor fi utilizate pentru relansaea economica

Acest plan trebuie aprobat de Comisia Europeana pana in luna aprilie anul viitor si vor exista conditionalitati: reforme structurale, digitalizare, garantare a tranzitiei climatice

Banii vor fi o oportunitate istorica pentru dezvoltare, infrastructura, educatie, sanatate, digitalizare

Azi am discutat despre modalitatile concrete de a atrage aceste fonduri. Am stabilit 12 directii prioritare: digitalizare, transport durabil, combaterea schimbarilor climatice, protectia mediului, energie, eficienta energetica, mobilitate urbana, mediul de afaceri, cercetare, cresterea capacitatii de rezilienta, educatie, sanatate

Sunt 3 piloni principali: tranzitia verde, servicii publice, competitivitate economica

Cand spun ca am incredere ca guvernul va reusi sa obtina banii pusi la dispozitie de UE ma bazez pe fapte, nu pe opinii.

Atragerea de fonduri UE este deja la un nivel mult mai bun decat in guvernarile anterioare. Sumele atrase de Romania din fonduri UE in ultimul an insumeaza 4,1 mld euro, plus platile directe in agricultura. Intr-un singur an, rata absorbtiei a crescut de la 32 la 46%

In acest an au fost deblocate proiecte majore de transport: Sibiu-Pitesti, autostrada Transilvania, centura Bucuresti

O alta zona importanta in care fondurile europene sunt fundamentale este sanatatea, de exemplu spitalele regionale.

Intrebari

In Germania s-a anuntat o carantina nationala, Franta urmeaza. Cat mai trebuie sa asteptam in Romania pentru noi restrictii? In realitate, la noi lucrurile au fost gestionate bine. Statele despre care vorbiti au un numar de cazuri mult mai mare decat noi, chiar raportat la numarul de populatie. Nu ne dorim un lockdown, deocandata situatia nu ne duce cu gandul la o carantina.

In august, cant erau 1,000 de cazuri aratati cu degetul la Avocatul Poporului, CCR si majoritatea parlamentara. Acum, cand sunt 5.000, cine este vinovat? Suntem in pandemie, ceea ce s-a putut face s-a facut. Nu trebuie sa cautam vinovati, trebuie sa cautam solutii.

Imagini cu Marcel Ciolacu la restaurant, a recunoscut ca a gresit si a platit amenda. A sustinut ca politia a fost folosita in scop politic. A actionat politia in scop politic? Din fericire, acum in pandemie este PNL la guvernare si impreuna cautam si gasim masurile adecvate pentru a preveni raspandirea bolii. Cum credeti ca ar fi fost cu o guvernare PSD daca conducerea PSD nu respecta cele mai elementare norme? Cat poate fi de greu si pentru un pesedist sa isi puna o masca? Va dati seama ca nu prea ii intereseaza. Daca am fi avut un guvern PSD ar fi fost foarte rau. In ce privest acuzatiile de poltitie politca este rizibil. Probabil ca persoana care i-a vazut era foarte suparata vanzand ce faceau acolo si a chemat politia. Politia i-a gasit in restaurant fara masca, incalcand toate normele. Se vede inca o data ca PSD nu s-a reformat. Am vazut ca l-au trimis pe doctorul Rafila sa prezinte un program de sanate, dar pe ei nu ii intereseaza acest lucru.

Sunt posibile restrictii de circulatie pe timp de noapte? Nu s-a discutat restrictionarea circulatiei pe timp de noapte. Eu cred ca petrecerile pe timp de noapte raspandesc pandemia, ele au fost interzise. Aceste restrictii nu sunt un joc politic, se propun de catre experti si dupa ce se decide un set, asteptam o perioada sa vedem ce efect au ele. Noi nu dorim sa distrugem viata oamenilor, ci sa domolim extinderea pandemiei.

Indemnurile dvs. sunt respinse de coronasceptici. Cum ii puteti convinge? Persoane care nu cred in nimic, in boli, in vaccinuri exista peste tot, nu in numar mare, dar e regretabil. E suficient sa ne uitam in spitale. Regretabil la numarul mare de decese. Constat ca majoritatea romanilor respecta normele impuse. Ma revolta ca persoane publice, precum sefii PSD, nu respecta aceste norme. Asa ceva e revoltator. Si tuturor celor care nu cred le recomand sa intrebe la spitale.

Liderii PSD il pregatesc ca premier pe Sorin Grindeanu. Daca PSD castiga alegerile, numiti premier de la PSD? Prima mea optiune ramane Ludovic Orban. Eu cred ca PNL va castiga alegerile.

Veti promulga legea care da tratament gratuit pe viata victimelor din Colectiv? Vineri se implinesc 5 ani de la tragedia de la Colectiv. Exact vineri voi promulga legea despre care ati vorbit.

Luati in calcul sa decretati stare de urgenta pentru sarbatorile de iarna? Nu am luat in calcul un astfel de demers. Dar nu cred ca sarbatorile de iarna vor fi ca in alti ani, se va putea calatori mult mai greu in strainatate. Cred ca anul acest ne vom intoarce la sarbatoarea in si cu familia

Mai mult despre:

Comentarii: