politica

Lia Savonea nu mai face parte din CSM. Procurorul Daniel Horodniceanu a fost ales ca vicepresedinte al CSM

Judecatorul Daniel Gradinaru a fost ales, joi, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Daniel Horodniceanu ca vicepresedinte al CSM.

Judecatorii si procurorii care au fost alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii si-au preluat, joi, mandatele.

CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept – ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Au dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM si reprezentantii societatii civile.

Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii este format din judecatorii Daniel Gradinaru – Inalta Curte de Casatie si Justitie, Denisa-Angelica Stanisor – Inalta Curte de Casatie si Justitie, Gheorghe-Liviu Odagiu – Curtea de Apel Alba Iulia, Elena Raluca Costache – Curtea de Apel Bucuresti, Ramona Gratiela Milu – Curtea de Apel Brasov, Mihaela-Laura Radu – Tribunalul Bucuresti, Narcis Erculescu – Tribunalul Dambovita, Claudiu-Marian Dragusin – Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti si Vasile-Alin Ene – Judecatoria Ploiesti, informeaza Agerpres.

Din CSM fac parte procurorii Daniel Horodniceanu – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Emilia Ion – Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Bogdan Silviu Staicu – Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, Claudiu Constantin Sandu – Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov si Marioara Catalina Sintion – Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.

Fanel Mihalcea si Ioan Sas au fost alesi de Senat ca membri ai CSM din partea societatii civile.

De remarcat ca din CSM nu mai face parte Lia Savonea, considerara liderul taberei antireformiste, care a avut numeroase reactii vehemente la adresa DNA. Ea a anuntar in urma cu doua luni ca vrea sa mearga la Curtea Suprema.

„Am venit in CSM cu gandul de a-mi valorifica experienta dobandita la toate gradele de jurisdictie, atat din functia de executie, cat si din functiile de conducere, pentru a schimba in bine viata profesionala a colegilor, dar si pentru a consolida garantiile juridice in beneficiul societatii. (…) In mod firesc, ma intorc la optiunea si dorinta de a-mi intregi parcursul profesional, prin inscrierea in procedura de promovare la instanta suprema”, a declarat Savonea intr-un interviu pentru Gandul.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

2 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

30 de minute ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

2 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

2 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

4 ore ago