Macron a castigat alegerile prezidentiale la distanta mare de extremista Marine Le Pen – exit poll

externe

Presedintele in functie, Emmanuel Macron, a fost reales duminica pentru un al doilea mandat in fata rivalei sale de extrema dreapta Marine Le Pen, conform primelor estimari ale sondajelor la iesirea de la urne, relateaza AFP.

Emmanuel Macron, liberal, a obtinut intre 57,6% si 58,2% din voturi, in fata candidatei Adunarii Nationale, creditata cu 41,8% pana la 42,4% din voturi, potrivit acestor estimari. Absenteismul se situeaza intre 27,8% si 29,8%.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, este primul lider european care a salutat rezultatul si l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victoria sa. Intr-un mesaj postat pe Twitter, Michel adauga ca UE are nevoie de o Franta angajata in acest proiect, in contextul unei perioade turbulente pe continent.

Baza solida de alegatori pe care Le Pen si-a construit-o in timpul alegerilor a starnit ingrijorari cu privire la ceea ce ar putea insemna alegerile franceze pentru viitorul invaziei rusesti. La inceputul acestei luni, Le Pen a declarat ca, daca va fi aleasa, va propune legaturi mai stranse intre NATO si Rusia odata ce razboiul se va incheia si va scoate Franta din comandamentul militar al aliantei, aminteste The Guardian.

In perioada premergatoare alegerilor, Macron a prezentat-o pe Le Pen ca fiind prietenoasa cu Rusia, spunand ca aceasta este „dependenta financiar” de Kremlin, acuzatii pe care ea le-a negat.

Unii utilizatori de Twitter sarbatoresc victoria – care nu a fost oficializata – ca fiind un semn bun pentru Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: