BREAKING Marcel Vela schimba procedura de incatusare a celor arestati. Satisfactie in tabara PSD

politica

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat joi, in comisia de Afaceri Interne a Parlamentului, ca va modifica procedurile de incatusare a celor arestati. Senatorii Serban Nicolae si Teodor Melescanu au tinut neaparat sa aduca aminte de situatia Sorinei Pintea.

„Am o problema foarte serioasa. Cazul Sorinei Pintea a atras atentia asupra faptului ca s-a incalcat legea. Folosirea catuselor, in principal, este interzisa cu exceptia faptului cand celelalte masuri nu au dat rezultat. Lucrurile erau deosebit de clare”, a atacat Serban Nicolae inca de la inceputul audierilor ministrului Vela.

Si Teodor Melescanu si-a facut aparitia, in premiera, in cadrul comisiei pentru a se interesa de Sorina Pintea.

„La o emisiune ati spus ca veti lansa o ancheta in legatura cu cazul doamnei Pintea. A fost creata o structura in legatura cu acest lucru, ati ajuns la anumite concluzii?”, a intrebat Melescanu.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat ca va emite un ordin, pe 15 martie, prin care se va stabili ca medicii sa decida daca cei arestati trebuie sa poarte catuse.

„Sunt intrebari ope care mi le pun si eu ca ministru. Am dispus o ancheta la nivelul Arestului Politiei Capitale, dupa ce am vazut imaginile, si am ordonat o ancheta si la nivelul directiei medicale. De azi dimineata am primit si un raspuns administrativ, pe varianta anchetei disciplinare, vom lua masuri daca cineva a gresit. Am aici un ordin din 2018 in care se spun cazurile in care nu se impun catuse, nu are rost sa aduc aminte cine era ministru (Carmen Dan – nota red.): nu se incatuseaza femeia gravida, persoana in varsta de peste 65 ani, persoana cu handicap locomotor, minorul cu varsta sub 16 ani, persoana ale carei afectiuni medicale impun utilizarea targii sau caruciorului pentru deplasare, precum si in situatii reprezentate de afectiuni ale membrelor superioare din zona supusa incatusarii la indicatia medicului

Am urcat spre transparenta si in 15 martie voi semna un ordin astfel incat modificarea sa fie in felul urmator: personalul medical are obligatia de comunica personalului care insoteste persoane private de libertate informatii despre necesitatea folosirii targii sau caruciorului ori cu privire la existenta unor afectiuni pentru a stabili mijloacele adecvate pentru transportul acestora. Un medic poate sa spuna ca acest om nici nu doreste sa evadeze, nici nu pune in pericol siguranta escortelor. Prin acest ordin voi regla definitiv aceasta situatie in legatura cu cei bolnavi, va aduc aminte de cazul Monica Ridzi, si ea a fost dusa in catuse, nu cred ca dorea sa evadeze. Atunci medicul sa fie autoritatea din zona de comopetenta care decide”, a declarat Vela.

Atmosfera in comisie a fost de mare concordie, parlamentarii PSD au avut de aceasta data o atitudine foarte prietenoasa fata de Marcel Vela. La final, Vela a primit aviz pozitiv din partea comisiei, in conditiile in care fusese respins in urma cu trei saptamani. S-au inregistrat 17 voturi „pentru”, 5 „impotriva” si doua abtineri din partea membrilor comisiei. „Astazi a fost un vot profesionist”, a spus Vela.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: