externe

BREAKING Moscova recunoaste marea victorie a Ucrainei de la Liman: „Trupele noastre au fost retrase pe pozitii mai bune”

Ministerul rus al Apararii a anuntat sambata ca a retras trupele rusesti din orasul strategic Liman din estul Ucrainei, informeaza BBC.

„Din cauza amenintarii de incercuire, trupele aliate au fost retrase din Krasni Liman pe pozitii mai bune”, precizeaza ministerul, citat de agentiile de presa rusesti de stat.

Krasni Liman era vechiul nume sovietic pentru Liman, in care fortele ucrainene spun ca au intrat. Rusia isi numeste trupele „aliate” pentru ca are alaturi luptatorii locali sustinuti de Moscova.

Orasul Liman, aflat in regiunea Donetk, a fost eliberat sambata de fortele Ucrainei, la scurt timp dupa ce fusese complet incercuit. Un steag ucrainean a fost arborat la intrarea in oras.

Andrii Yermak, seful cancelariei presedintelui Ucrainei, a postat un videoclip cu luptatorii ucraineni la intrarea in Liman.

„La 1 octombrie, vom desfasura drapelul nostru national si il vom instala pe pamantul nostru din Liman. Ucraina va invinge!”, a scris Yermak.

Recucerirea Limanului de catre ucraineni a fost confirmata si de surse din Rusia, anunta jurnalistul Christo Grozev.

In acelasi timp, videoclipuri cu aparatorii ucraineni in Liman se raspandesc deja pe retelele de socializare. Ucrainenii sunt fericiti ca „Liman se intoarce in sfarsit acasa”.

Yermak nu a adaugat niciun comentariu. Deocamdata nu exista niciun mesaj oficial din partea Statului Major General al Fortelor Armate ale Ucrainei care sa confirme eliberarea orasului Liman.

Fortele armate ale Ucrainei au finalizat in seara zilei de 29 septembrie incercuirea trupelor ruse aflate in Liman, in regiunea Donetk. Potrivit unor rapoarte, fortele ucrainene vor putea sa elibereze orasul daca rusii nu vor primi intariri.

Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) anunta ca „este probabil ca trupele ucrainene sa fi finalizat aproape complet procesul de incercuire a trupelor ruse din Liman si sa fi taiat liniile terestre critice care sprijina fortele rusesti din districtul Drobysheve-Lyman”.

Fortele ucrainene au strapuns linia de aparare din apropierea satului Stavki, la 10 km la nord de Liman, si au taiat drumul Torske-Drobysheve, care era ultima ruta de aprovizionare si de deplasare a ocupantilor.

Este probabil ca Fortele Armate ale Ucrainei sa atace Liman din trei axe. Fortele ucrainene au taiat accesul la drumul critic Svatove-Lyman, care este principala linie de comunicatie terestra care sustin trupele din Liman.

ISW a relatat ca situatia este „extrem de dificila” pentru unitatea BARS-13 si Regimentul 752 de puscasi motorizati de garda din cadrul Armatei a 20-a Generale care mentin linia de aparare in apropiere de Drobiseve si in Liman.

ISW raporteaza ca, daca fortele rusesti nu primesc intariri imediate, Fortele Armate ale Ucrainei vor putea cuceri Lyman.

Denis Pusilin, seful autoproclamatei Republici Populare Donetk, a confirmat aceste informatii: „Prieteni, exista vesti ingrijoratoare cu privire la Liman… In acest moment Liman este partial incercuit… Nu controlam in totalitate Yampil si Drobysheve. Vestile sunt foarte neplacute…”

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat vineri „rezultatele semnificative” ale contraofensivei ucrainene in estul tarii, intr-un moment in care orasul strategic Liman, controlat de rusi, este partial inconjurat de trupe militare ale Kievului, noteaza AFP.

„Avem rezultate semnificative in estul tarii (…) Toata lumea a auzit ce se intampla la Liman, in regiunea Donetk. Sunt pasi care conteaza mult pentru noi”, si-a exprimat el satisfactia in discursul sau zilnic publicat pe retelele sociale.

„Trebuie sa ne eliberam toate teritoriile, iar aceasta va fi cea mai buna dovada ca dreptul international si valorile umane nu pot fi incalcate de niciun stat terorist, oricat de insolent ar fi, precum Rusia”, a adaugat el, cu trasaturi obosite, in fata camerei video.

Volodimir Zelenski a recunoscut ca „drumul tarii noastre este dificil”, dar „clar” in ochii sai: „Este calea independentei, integritatii teritoriale, integrarii in lumea civilizata si dezvoltarii sociale”, a afirmat el in fata unei Rusii care, in opinia sa, este sortita doar „infrangerii, rusinii si condamnarii”.

Vineri, presedintele rus Vladimir Putin a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene din sud si est, controlate partial sau complet de Moscova, o decizie condamnata pe scara larga de Kiev si aliatii sai occidentali.

In ceea ce priveste atacul mortal cu rachete comis vineri asupra civililor la Zaporojie, presedintele ucrainean a denuntat, pe de alta parte, „o crima deliberata si absolut calculata” a armatei ruse.

Autoritatile de ocupatie pro-ruse din Zaporojie au acuzat fortele ucrainene ca au tras asupra acestor vehicule pentru a impiedica civilii care incercau sa ajunga in zona sub control rusesc.

„Pana in prezent, sunt 30 de morti”, a confirmat Volodimir Zelenski. Politia ucraineana a comunicat aceleasi date cu cateva minute mai devreme, potrivit AFP.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Scripcaru sau Coliban? Sondaj PSD-ist la Brasov, cine ar castiga alegerile pentru Primarie. PSD il sustine pe fostul primar penal George Scripcaru

Presedintele PSD Brasov, Marius Dunca, a anuntat joi ca organizatia sa a realizat un sondaj…

2 ore ago

SUA testeaza o drona supersonica pentru a concura cu China. Beijingul sustine ca a ajuns la Mach 16 – Video

Compania americana Venus Aerospace a anuntat ca a testat cu succes un motor cu detonare…

2 ore ago

Barbati deghizati in femei au talharit bucuresteni atrasi de anunturi pe site-uri de escorte

Caz mai putin obisnuit de talharie in Capitala. Mai mjulti barbati deghizati in femei au…

4 ore ago

Batalia pe cipuri. Presedintele Xi i-a transmis premierului olandez: „Nicio forta nu poate opri avansul tehnologic al Chinei”

Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi oprit, i-a spus presedintele chinez Xi Jinping premierului…

3 ore ago