Moscova si-a anuntat conditiile pentru a nu invada Ucraina. Tarile din fosta URSS si din Europa de Est trebuie sa se supuna conditiilor Kremlinului: „Excluderea oricarei noi extinderi a NATO, inclusiv catre Ucraina”

externe

Rusia a dezvaluit vineri propunerile sale pentru limitarea influentei militare americane si a NATO in vecinatatea sa si doreste sa negocieze ”inca de sambata” cu SUA aceste masuri pe care Moscova le prezinta drept esentiale pentru evitarea unei escaladari, relateaza AFP si EFE, citate de Agerpres.

Aceste documente sunt publicate pe fondul unei acutizari a tensiunilor ruso-occidentale in jurul Ucrainei, americanii si europenii acuzand Moscova ca pregateste o ofensiva militara impotriva acesteia.

Cele doua texte, denumite ”Tratat intre SUA si Federatia Rusa asupra garantiilor de securitate” si ”Acord asupra masurilor pentru a asigura securitatea Federatiei Ruse si a statelor membre” ale NATO, cuprind in special interzicerea oricarei noi extinderi a Aliantei Nord-Atlantice si a stabilirii de baze militare americane in tarile din fostul spatiu sovietic.

”Este esential ca garantiile de securitate pentru Rusia sa fie asternute pe hartie si sa aiba forta de drept”, a declarat Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise saptamana trecuta unei inalte responsabile a diplomatiei americane.

Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri ”inca de maine, in sensul propriu al termenului, sambata 18 decembrie”, anuntand ca Moscova a propus Washingtonului ca aceste tratative sa se desfasoare la Geneva.

Conform oficialului rus, date fiind ”lipsa totala de incredere reciproca” si politica ”agresiva” a NATO ”in vecinatatea Rusiei”, aceste propuneri reprezinta un mijloc de restabilire a unei cooperari ruso-occidentale, sau o ”relansare a relatiei plecand de la o pagina alba”.

Printre alte obligatii, aceste tratate propuse de Moscova nu ar permite Statelor Unite sa-si creeze baze militare in orice tara nemembra a NATO care a facut parte din URSS si nici sa ”utilizeze infrastructurile lor pentru orice activitate militara sau sa dezvolte o cooperare militara bilaterala” cu respectivele state.

De asemenea, Rusia cere ca toate statele membre ale NATO sa se angajeze ca aceasta alianta nu se va mai extinde niciodata, in special catre Ucraina, si ca nu vor desfasura nicio ”activitate militara pe teritoriul Ucrainei si in alte tari din Europa de Est, Caucazul de Sud si Asia Centrala”.

Rusia mai propune Statelor Unite ca fiecare sa renunte la desfasurarea de arme nucleare in afara propriilor frontiere si sa dezafecteze orice infrastructura militara deja existenta pentru amplasarea unor asemenea arme.

”Washingtonul si aliatii sai din NATO trebuie sa inceteze imediat actiunile regulate ostile impotriva tarii noastre, inclusiv exercitiile militare neprogramate, apropierile periculoase si manevrele avioanelor si navelor militare, si sa opreasca dezvoltarea militara pe teritoriul ucrainean”, a subliniat Serghei Riabkov.

Rusia nu mai este dispusa sa accepte actuala situatie, a mai spus vice-ministrul de externe rus in fata presei, transmitand Washingtonului sa ia in serios propunerile Moscovei si sa vina rapid cu un raspuns constructiv.

Asadar, principalele puncte ale propunerilor Rusiei, rezumate de agentia rusa RIA sunt urmatoarele:

– Excluderea oricarei noi extinderi a NATO, inclusiv catre Ucraina.
– Nedesfasurarea de trupe si arme suplimentare in afara tarilor in care acestea erau in mai 1997 (inainte extinderii NATO catre Europa de Est), cu exceptia unor cazuri speciale si cu consimtamantul Rusiei si al statelor NATO.
– Abandonarea oricarei activitati militare a NATO in Ucraina, Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala.
– Nedesfasurarea de rachete cu raza scurta si intermediara de actiune in amplasamente de unde pot lovi cealalta parte.
– Exercitiile militare sa se desfasoare cu cel mult o brigada intr-o zona frontaliera convenita si sa se realizeze periodic schimburi de informatii despre exercitiile militare.
– Ambele parti (Rusia de o parte, SUA si NATO de cealalta) sa confirme ca nu o considera pe cealalta un adversar si sa convina asupra solutionarii pasnice a tuturor disputelor si sa se abtina de la folosirea fortei.
– Angajamentul ambelor parti ca nu vor crea conditii care pot fi percepute de cealalta drept o amenintare.
– Crearea unor linii telefonice speciale pentru contact in situatii de urgenta.

Citeste si: Casa Alba, reactie dura fata de ultimatumul Rusiei: „Tarile au dreptul sa decida asupra propriului lor viitor si politicii lor externe fara a fi supuse unei influente externe”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: