externe

BREAKING O noua tragedie in Ucraina. Rachetele Rusiei au spulberat luni un mall, peste 1.000 de oameni erau inauntru – Video

Un nou val de atacuri cu rachete a fost lansat luni de Rusia asupra Ucrainei neocupate. De data aceasta, rachetele au lovit un mall din Kremenchuk, regiunea Poltava. 

UPDATE Doua persoane au murit si 20 de persoane sunt ranite in urma acestui atac, a declarat Kirilo Timosenko, seful adjunct al Cancelariei presedintelui Ucrainei. Dintre cele 20 de persoane ranite, noua sunt in stare grava, a precizat Timosenko.

Primele informatii indica mai multe victime, peste 1.000 de persoane se aflau in interior, a anuntat presedintele Zelenski.  Exista multe victime, se anunta pe numeroase conturi de Twitter din Ucraina.

„Fortele rusesti au tras cu rachete asupra centrului comercial, unde se aflau peste o mie de civili. Mall-ul este in flacari, salvatorii se lupta cu focul, [iar] numarul victimelor este imposibil de imaginat”, a scris Zelenski intr-o postare pe Telegram.

Iata imagini teribile de la fata locului.

Kremenchuk se afla aproximativ la jumatatea distantei dintre Kiev si Odesa.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut luni liderilor G7, reuniti intr-un summit in Bavaria, „sa faca maximum” pentru a pune capat razboiului din tara lui pana la sfarsitul acestui an, au indicat surse din cadrul Grupului celor mai puternice sapte economii ale lumii, citate de AFP.

Volodimir Zelenski, care a intervenit prin videoconferinta in cea de-a doua zi a summitului G7, ce se desfasoara in castelul Elmau din Alpii Bavarezi, „a avut un mesaj foarte puternic in care a spus ca trebuie sa se faca maximum pentru a se incerca sa se puna capat razboiului pana la sfarsitul anului” in curs, au subliniat aceleasi surse.

„El a insistat de asemenea asupra necesitatii de a se intensifica sanctiunile impotriva Rusiei”, au explicat sursele, subliniind importanta „de a nu se reduce presiunea si de a se continua sanctionarea masiva, puternica a Rusiei”.

In cursul alocutiunii sale, presedintele ucrainean a „evocat asprimea iernii” in Ucraina, „cand este mai dificil de luptat”. „La sfarsitul anului se va intra intr-o situatie in care pozitiile vor fi inghetate”, au spus aceleasi surse.

Totodata, Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G7 sisteme de aparare antiaeriana si garantii de securitate, a declarat un oficial european, citat de Reuters.

Volodimir Zelenski a cerut si o strategie impotriva blocadei ruse a exporturilor de grau ucrainene si ajutor pentru reconstructia tarii, a adaugat oficialul citat, sub rezerva anonimatului.

Imbracat cu obisnuitul sau tricou kaki, Zelenski si-a inceput discursul prin videoconferinta la scurt timp dupa ora 08:00 GMT, in cadrul reuniunii G7, care debutase duminica in decorul bucolic al castelului Elmau, la poalele Alpilor Bavarezi.

Presedintele ucrainean s-a adresat liderilor G7 intr-o sesiune cu usile inchise, de la care au fost transmise doar cateva imagini, fara sunet, potrivit informatiilor din surse concordante din cadrul blocului comunitar si germane, noteaza EFE.

Reuniti pana marti, liderii G7 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si SUA) si oficiali ai UE au convenit deja in prima zi a summitului lor duminica sa inaspreasca si mai mult sanctiunile, vizand in special industria de aparare rusa, potrivit unui inalt responsabil al Casei Albe, citat de AFP.

Ei intentioneaza de asemenea sa instituie un „mecanism pentru plafonarea pretului la petrolul rusesc la nivel mondial”.

De asemenea, G7 se va „coordona pentru a utiliza taxele vamale asupra produselor rusesti cu scopul de a ajuta Ucraina”, a mai spus aceeasi sursa.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Volodimir Zelenski avertizeaza: „Rusia ar putea declansa o ofensiva puternica asupra Ucrainei, in mai sau iunie”

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezvaluit intr-un interviu acordat postului de televiziune american CBS News,…

34 de minute ago

Ministerul Apararii confirma: „Elemente ale unei posibile drone, identificate in Insula Mare a Brailei”

O drona militara, cel mai probabil ruseasca, s-a prabusit pe Insula Mare, la 8 km…

O oră ago

Serviciile secrete franceze recomanda anularea ceremoniei de deschidere a Olimpiadei de la Paris din cauza amenintarii unor atacuri teroriste

Jocurile Olimpice de vara, care vor avea loc anul acesta la Paris, ar putea incepe…

O oră ago

Campania de raspandire de informatii false despre Kate, printesa de Walles, dirijata de inalti responsabili de la Kremlin

Conturile de socializare legate de o importanta campanie de dezinformare rusa au profitat din plin…

2 ore ago