BREAKING Presedintele Armeniei a demisionat. El nu s-a impacat cu infrangerea tarii in razboiul cu Azerbaidjan

externe

Presedintele Armeniei, Armen Sarkissian, si-a anuntat duminica demisia, potrivit unui comunicat postat pe site-ul sau oficial.

„Nu este o decizie bazata pe emotii si are o anumita logica. Presedintele tarii nu are instrumente pentru a influenta chestiuni importante, nici in politica interna, nici in cea externa”, potrivit unui comunicat postat duminica pe site-ul sau oficial.

Sarkissian s-a aflat anul trecut in conflict cu premierul Nikol Pashinian din cauza mai multor probleme, inclusiv demiterea sefului fortelor armate in urma infrangerii din Nagorno-Karabah.

El ii ceruse chiar lui Pashinian sa demisioneze.

El a descris semnarea de catre premierul armean Nikol Pashinian a unui acord de incetare a focului cu Azerbaidjanul in problema Nagorno-Karabah si retragerea armenilor din Karabah drept o „mare tragedie”.

„Exista o solutie in orice tara in care a avut loc o astfel de mare tragedie. Guvernul care a dus la acest lucru trebuie sa plece”, a spus el.

Sarkissian declarase anterior ca nu a fost implicat in procesul de semnare a unui acord de pace intre Armenia si Azerbaidjan care a pus capat crizei din Nagorno-Karabah, care dureaza de zeci de ani.

De asemenea, Armenia a fost implicata recent in eforturile de normalizare a relatiilor cu Turcia.

Relatiile bilaterale dintre cele doua tari au capatat recent o noua dimensiune spre normalizare, trimisii speciali turci si armeni urmand sa se intalneasca la Moscova pe 14 ianuarie pentru a conduce dialogul dintre Ankara si Erevan.

Turcia a fost una dintre primele tari care a recunoscut independenta Armeniei la 21 septembrie 1991, dupa prabusirea Uniunii Sovietice.

Aceasta a trimis ajutor umanitar Armeniei, care se confrunta cu probleme economice grave dupa declararea independentei, si a ajutat Erevanul sa se integreze in organizatiile regionale, in comunitatea internationala si in institutiile occidentale. Relatiile bilaterale s-au deteriorat dupa ocuparea de catre Armenia a regiunii Nagorno-Karabah, recunoscuta la nivel international ca teritoriu azer.

Turcia a pus capat comertului direct cu Armenia in 1993, iar frontiera dintre cele doua tari a fost inchisa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: