BREAKING Putin ameninta cu un „raspuns fulgerator”, din partea Rusiei, orice tara care va indrazni sa intervina in Ucraina: „Vom folosi mijloace pe care dusmanii nu le au”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri ca orice tara care va incerca sa intervina in Ucraina se va confrunta cu un „raspuns fulgerator” din partea Rusiei si a declarat ca toate deciziile privind modul in care Moscova va reactiona in aceasta situatie au fost deja luate.

Adresandu-se legislatorilor din Sankt Petersburg, Putin a declarat ca Occidentul doreste sa taie Rusia in bucati diferite si a acuzat Vestul ca a impins Ucraina in conflict cu Rusia.

Putin a mai spus ca, in cazul unei amenintari la adresa sa, Rusia va folosi ca raspuns mijloace pe care adversarii sai nu le au.

„Daca cineva, insist, va incerca sa intervina in evenimentele in curs de desfasurare si va crea amenintari strategice inadmisibile la adresa Rusiei, trebuie sa stie ca atacurile noastre de raspuns vor fi fulgeratoare, rapide”, a avertizat Putin in timpul unei interventii in fata Consiliului deputatilor din Sankt Petersburg.

„Atacul va fi fulgerator si rapid. Avem toate instrumentele pentru aceasta”, a asigurat Putin, referindu-se la armele hipersonice.

Armament, „cu care nimeni nu se poate lauda astazi. Iar noi nu ne vom lauda. Noi il vom folosi daca va fi necesar. Si vreau sa stie asta toata lumea”, a declarat presedintele rus.

„Toate deciziile in aceasta privinta au fost deja luate”, a adaugat el.

Liderul rus a acuzat totodata Occidentul ca transforma Ucraina intr-o „anti-Rusie” si ca impinge Kievul la confruntare cu Rusia.

Ucraina a fost impinsa intr-o confruntare directa cu Rusia, sustine Putin. „Asemenea planuri, inclusiv un atac militar asupra Crimeii si Donbasului, au fost stabilite in documente doctrinare ucrainene din zilele noastre”, a declarat presedintele rus, citat de Interfax.

In opinia sa, „intregul curs al ultimelor evenimente, inclusiv ambitiile regimului de la Kiev de a detine arme nucleare, desfasurarea unei retele de laboratoare biologice occidentale pe teritoriul ucrainean, furnizarea neintrerupta a celor mai moderne arme catre Ucraina confirma ca reactia noastra la aceste planuri cinice a fost corecta si oportuna”.

Putin a asigurat ca vor fi indeplinite toate obiectivele stabilite in actuala campanie militara, inclusiv securitatea rusilor si a locuitorilor „republicilor populare” Donetk si Lugansk, a caror independenta a fost recunoscuta de Moscova cu trei zile inaintea declansarii invaziei in Ucraina.

Soldatii rusi „au prevenit pericolul real care deja plana asupra patriei noastre (…), evitand un conflict de amploare care s-ar fi declansat pe teritoriul nostru, dar deja conform unui scenariu strain”, a explicat el, justificand declansarea „operatiunii speciale” in Ucraina.

Saptamana aceasta, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat ca pericolul unui razboi nuclear „este grav, este real si nu trebuie subestimat”.

Recent, Rusia a efectuat un test cu lansarea unei rachete balistice intercontinentale Sarmat care, potrivit lui Putin, „este capabila sa depaseasca toate sistemele moderne de aparare antiracheta” si „nu are analogie in lume”.

Potrivit Reuters, Putin a declarat ca rubla, sistemul bancar, sectorul transporturilor si economia Rusiei in ansamblu au rezistat sanctiunilor impuse impotriva Moscovei si a promis un raspuns la incercarile de a izola Rusia.

Purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a calificat miercuri drept ”destul de provocatoare” declaratia consilierului prezidential ucrainean Oleksii Arestovici, care a spus Ucraina este in stare sa rezolve problema transnistreana „cat ai pocni din degete”, relateaza RIA Novosti, citata de unimedia.info.

Intrebat despre situatia din stanga Nistrului, Oleksii Arestovici, consilier al presedintelui ucrainean Vladimir Zelenski, a declarat ca Moldova „poate avea mari neplaceri, iar lucrul cel mai rational pe care-l poate face este sa apeleze la ajutorul Ucrainei si Romaniei”.

„Aici trebuie sa spunem ca R. Moldova este un vecin al nostru, care nu ne este indiferent, am fost intotdeauna apropiati. Astfel, ei pot veni si la noi dupa ajutor. Noi putem interveni doar dupa o solicitare oficiala, pentru ca Transnistria e totusi oficial teritoriu care apartine Moldovei. Daca va fi cazul, cat ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreana” a declarat Arestovici, intr-un interviu video acordat marti seara pentru Feigin Live, preluat de Deschide.md.

„In Transnistria sunt circa 1.600 de soldati rusi, plus asa zisa armata a regiunii, inca vreo 5.000-7.000, sa spunem. Republica Moldova poate avea probleme mari daca ei ar ataca. Si cel mai bun lucru pe care-l poate face R. Moldova in acest caz ar fi sa se adreseze dupa ajutor in Ucraina si Romania. Da, Romania, pentru ca ei de fapt sunt acelasi popor”, a sugerat consilierul presedintelui Zelenski.

Declaratia sa survine dupa seria de atacuri cu autor necunoscut care au avut loc in ultimele zile in Transnistria. Un prim atac, cu aruncatoare de grenade, a avut loc luni asupra ministerului securitatii transnistrean. Marti au fost atacate doua antene radio-TV, o unitate militara si aerodromul militar de langa Tiraspol. Autoritatile separatiste transnistrene au anuntat miercuri ca in timpul noptii au fost trase focuri de arma dinspre Ucraina asupra satului Cobasna, unde se afla un mare depozit de armament si munitii din perioada sovietica. Potrivit politics.md, autoritatile de la Chisinau au confirmat ca s-au auzit focuri de arma, dar la granita cu Ucraina, la circa doi kilometri de respectivul depozit.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: