BREAKING Rabdarea talibanilor a expirat, au inceput sa intre in aeroportul Kabul. Corespondentul BBC: „Talibanii controleaza acum o parte din aeroport”

externe

Mai multi jurnalisti aflati la Kabul anunta ca talibanii au inceput sa intre in aeroport, desi fortele SUA si aliatii inca nu au finalizat evacuarile.

UPDATE 3 Fortele talibane au ocupat pozitii pe aeroportul din Kabul si sunt pregatite sa preia controlul total inca din acest weekend, de indata ce fortele americane vor pleca, au declarat vineri doua oficiali talibani de rang inalt pentru Reuters.

Un comandant de rang inalt a declarat ca fortele talibane au preluat cea mai mare parte a aeroportului, „dar nu si o mica parte unde se afla inca americanii”. Un al doilea oficial a declarat ca fortele sunt pregatite sa preia controlul total, adaugand: „Este doar o chestiune de timp”. „De indata ce americanii vor pleca, trebuie doar sa ne dea semnalul si atunci vom prelua controlul”, a spus acesta. „Acest lucru se poate face inca din acest weekend”.

UPDATE 2 Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a declarat ca „talibanii nu controleaza nicio bucata din sectiunea militara. Informatiile sunt false”.

UPDATE Corespondentul BBC a confirmat ca „talibanii controleaza acum o parte a aeroportului din Kabul, inclusiv o sectiune din partea militara, iar treptat vor prelua controlul total inainte de 31 august”.

„Talibanii au intrat pe aeroport”, a anuntat un jurnalist de la Tolo News, principalul canal de stiri din tara.

 

O jurnalista de la BBC anunta si ea ca talibanii au inceput sa intre pe aeroport

„Exista informatii care indica faptul ca fortele talibane au intrat in partea militara a aeroportului din Kabul”, a scris jurnalistul pe Twitter. Ulterior ea a precizat ca talibanii vor prelua controlul total al aeroportului pana sambata dimineata.

Propaganda talibana anunta ca „fortele victorioase” au intrat pe aeroport.

Fortele armate americane care controleaza aeroportul din Kabul vor fi in masura sa continue evacuarile ”pana in ultimul moment”, a dat asigurari vineri Pentagonul, cu cateva zile inaintea expirarii termenului limita, 31 august, stabilit pentru retragerea soldatilor straini din Afganistan, relateaza AFP.

”Avem in vedere incheierea acestei misiuni la finalul lunii. Pe masura ce ne apropiem, vedeti cateva miscari pentru plecarea trupelor noastra si a catorva dintre echipamentele noastre, dar vom fi in masura sa facem evacuari cu avionul pana in ultimul moment”, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby.

In prezent, aproximativ 5.400 persoane refugiate in aeroportul din Kabul inca asteapta sa fie evacuate din Afganistan, a anuntat vineri generalul american Hank Taylor.

El a precizat ca atentatul-sinucigas produs vineri in apropierea aeroportului din Kabul a fost comis de un singur autor. Initial, Pentagonul declarase ca au avut loc doua explozii langa aeroport – una in apropierea portii Abbey a aeroportului, iar alta langa hotelul Baron.

Pe de alta parte, Casa Alba a informat vineri ca SUA si aliatii lor au evacuat 12.500 de persoane de pe aeroportul din Kabul in ultimele 24 de ore, in pofida faptului ca misiunea de evacuare a fost suspendata mai multe ore dupa atentatul comis joi. Un numar de 8.500 persoane au fost evacuate direct de fortele americane, in timp ce celelalte 4.000 au fost transportate de la Kabul de avioane ale unor tari aliate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: