Radu Mazare scapa din puscarie, decizie definitiva a Tribunalului Ilfov

politica

Fostul primar al Constantei, Radu Mazare, va fi eliberat conditionat, a decis luni Tribunalul Ilfov. Decizia este definitiva.

Minuta instantei

„Tip solutie: Desfiinteaza hotararea

Solutia pe scurt: In baza art. 425 alin. 7 pct. 2 lit. a din codul de procedura penala, raportat la art. 587 alin. 3 din codul de procedura penala; admite contestatia formulata de condamnatul MAZARE RADU ?TEFAN, impotriva sentintei penale nr. 996/2024 din 17.04.2024, pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, in dosarul penal nr. 6917/4/2024. Desfiinteaza sentinta penala nr. 996/2024 din 17.04.2024, pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti si, rejudecand in fond: In baza art. 587 din codul de procedura penala, raportat la art. 59 Cod Penal din 1969; admite cererea de liberare condi?ionata formulata de condamnatul MAZARE RADU STEFAN, ( DATE), aflat in stare de detinere in Penitenciarului Jilava Bucuresti. Dispune liberarea conditionata a contestatorului condamnat MAZARE RADU STEFAN, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei inchisorii nr. 101/29.06.2023, emis de Tribunalul Ilfov, Sectia Penala; in baza sentintei penale nr. 63/23.03.2023, pronuntata de Tribunalul Ilfov; prin care i s-a aplicat pedeapsa de 9 ani inchisoare. Atrage atentia contestatorului condamnat MAZARE RADU STEFAN asupra dispozitiilor art. 61 Cod Penal din 1969, privind revocarea liberarii conditionate. In baza art. 275 al. 3 din codul de procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata prin punerea hotararii la dispozitia persoanei condamnate si procurorului prin mijlocirea grefei instantei, azi, 27.05.2024”.

Radu Mazare avea de executat o pedeapsa de 9 ani de inchisoare, in urma contopirii a doua pedepse definitive primite de fostul primar al Constantei, Radu Mazare, una de noua ani de inchisoare in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri si alta de cinci ani de inchisoare, in dosarul Polaris.

In dosarul Polaris, Radu Mazare a fost trimis in judecata in 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si conflict de interese.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au aratat in rechizitoriu ca Radu Mazare a primit opt milioane de euro si peste opt milioane de lei de la reprezentantii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente si pentru inlesnirea castigarii unei licitatii sau incheierea unor contracte.

In acest dosar, Radu Mazare a fost condamnat in 3 februarie 2022, la cinci ani de detentie.

In Dosarul Retrocedarilor ilegale, fostul primar al Constantei, Radu Mazare, a fost condamnat definitiv in februarie 2019 la 9 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, in forma continuata si savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat, alaturi de alti 31 de inculpati, functionari publici, oameni de afaceri, notari si evaluatori. De asemenea, prin Decizia nr 32/2019 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta a dispus desfiintarea totala sau partiala a mai multor dispozitii emise in temeiul Legii nr. 10/2001, precum si a altor inscrisuri retinandu-se prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor ce au fost acordate in compensare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: