BREAKING Romania isi recheama ambasadorul din Belarus. Anunt oficial al lui Bogdan Aurescu

news

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anuntat joi ca Romania il va rechema pe ambasadorul din Belarus, Viorel Mosanu, in semn de solidaritate cu Polonia si Lituania, acuzate de regimul Lukasenko de amestec in politica interna a tarii. Cele doua tari si-au retras ambasadorii, urmate de Cehia, Estonia, Letonia si Germania si Bulgaria.

„Am decis sa rechemam ambasadorul din Belarus pentru consultari, in semn de solidaritate cu Lituania si Polonia. Belarus trebuie sa inteleaga ca folosirea presiunii diplomatice asupra statelor membre UE nu va ajuta la un dialog si nu va aduce rezultate pozitive”, a scris ministrul de Externe Bogdan Aurescu pe Twitter.

Bulgaria a anuntat joi seara ca isi recheama pentru consultari ambasadorul din Belarus.

”Prin aceasta decizie ne exprimam solidaritatea si sprijinul pentru partenerii nostri din UE – Lituania si Polonia”, a scris ministrul afacerilor externe al Bulgariei pe Twitter, dupa o intalnire cu lidera opozitiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, la un summit Globsec de la Bratislava.

Lukasenko si-a rechemat vinerea trecuta pentru consultari ambasadorii de la Varsovia si Vilnius si a cerut reducerea personalului diplomatic lituanian si polonez de la Minsk. Polonia si Lituania au refuzat sa se conformeze si si-au rechemat la randul lor ambasadorii din Belarus.

Ministerul Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu, anuntase deja ca Romania este solidara cu Polonia si Lituania.

„Presiunile autoritatilor din Belarus asupra unor state membre UE, Polonia si Lituania, ca sa isi retraga ambasadorii, nu ajuta la incheierea crizei actuale si nici nu vor afecta solidaritatea intre statele membre UE. Sustinem pe deplin deciziile UE cu privire la situatia din Belarus”, arata un mesaj publicat pe contul de Twitter al MAE.

Mai mult despre: ,

Comentarii: