Rusia ataca violent Kievul, explozii foarte puternice. Cum sunt asteptati rusii: „Singurele flori pe care le vor primi vor fi pentru mormantul lor”

externe

Mai multe explozii puternice au fost auzite luni, in jurul orei locale 18:40, la est de centrul orasului Kiev.

Ele au fost urmate de declansarea sirenelor in tot orasul

Din transee si de pe baricadele ridicate in cateva zile, locuitorii Kievului asigurau luni ca sunt pregatiti sa dea inamicilor „lectia vietii lor” , relateaza AFP intr-un reportaj din capitala ucraineana transformata in zona de razboi.

Pe marginea drumurilor din suburbiile Kievului, panouri publicitare transmit acelasi mesaj sub forme diferite:”Soldati rusi, duceti-va la naiba!”, „Nu deveniti asasini!”, „Carati-va acasa!”.

Pe o strada, locuitorii au luat tot ce le-a cazut sub mana – o veche masina Lada, doua tomberoane de gunoi, un dulap vechi – pentru a ridica baricade, sperand sa franeze inaintarea tancurilor rusesti.

„Ii vom intampina cu cocktailuri Molotov si gloante in cap!”, asigura un angajat la o banca. „Singurele flori pe care le vor primi vor fi pentru mormantul lor”, adauga barbatul de 30 de ani, iesit luni pentru aprovizionare, dupa incetarea restrictiilor de circulatie la ora 08:00 (06:00 GMT).

Acest scurt ragaz, intervenit in timpul negocierilor intre cele doua tari la frontiera belarusa, ofera posibilitate locuitorilor din Kiev, trecuti de socul primelor atacuri impotriva orasului lor, sa-si organizeze apararea.

Capitala ucraineana a dobandit in numai patru zile reflexele unei zone de razboi.

„Nu calcati pe iarba, acolo ar putea fi mine!”, le atrage atentia un tanar trecatorilor, in timp ce o sirena incepe sa rasune anuntand un raid aerian.”Am auzit spunandu-se ca rusii ascund mine in iarba”, explica Oleksii Vasilenko.

La punctele de control, fiecare vehicul este verificat, oamenii se saluta cu „Slava Ukraini!” („Glorie Ucrainei!”), la care se raspunde „Eroilor Ucrainei!”, formula patriotica devenita acum parola de trecere. Un alt sofer adauga „Moarte moscovitilor!” si redemareaza in tromba.

Batalioanele de soldati ucraineni, ocupati sa respinga ofensiva rusa de la portile Kievului, sunt inca rare in capitala. Dar voluntarii din „Apararea teritoriala”, civili inarmati, constituie aici principala forta de lupta.

Transportati cu autobuzele, zeci dintre ei tocmai au fost adusi sa ridice un punct de aparare strategica in cartierul Obolon, in nordul Kievului, vizat deja de loviturile rusesti.

Langa blocurile turn de locuinte din epoca sovietica, cu echipamentele depozitate pe un fost teren de joaca pentru copii, o unitate de voluntari in uniforma face instructie intr-un peisaj de razboi.

De-a lungul trotuarului, a fost sapat un labirint de transee cu adancime de doi metri. La intrarea in dispozitivul de lupta, o macara de santier ridica si pozitioneaza blocuri suspendate de carlige.

Un veterinar in civil, de 50 de ani, a venit sa participe la lupte impreuna cu fratele sau si asigura ca Kievul „are destui luptatori” pentru a-i respinge pe soldatii lui Vladimir Putin. „Daca trebuie sa ucid vreo 100 dintre ei, o voi face”, spune acest voluntar barbos si cu un Kalasnikov atarnat de gat.

Trei voluntari in uniforme kaki cu aspect militar si cagule intind o panza de camuflaj peste un tanc de asalt al armatei.

O alta echipa se ghemuieste deasupra unor lazi cu sticle de bere goale. Ele contin „o treime motorina, doua treimi benzina”, un fitil de carpa si apoi „boom!”, explica un voluntar care se ocupa de pregatirea cocktailurilor Molotov.

Voluntarii isi verifica echipamentul, le incarca armele celor care invata sa traga cu ele, potrivesc vestele antiglont celor care le au.

Printre ei, Andrii Ivaniuk, un actor si regizor de succes la Kiev, are deja vorba scurta si expresia amenintatoare a combatantului. El si-a pus sotia si copilul la adapost in vestul tarii, inainte de a reveni la Kiev pentru a lupta si asigura ca rusii vor primi „lectia vietii lor”.

„Rusia nu este aici la ea acasa si nu a fost niciodata”, spune barbatul de 30 de ani, instalat intr-o transee si promitand: „Pamantul nostru va fi mormantul lor!”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: