BREAKING S-a decis oficial, de la 1 septembrie se redeschid cinematografele, teatrele si restaurantele

news

Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi seara, in sedinta de Guvern ca de la 1 septembrie vor fi redeschise cinematografele, teatrele si restaurantele, in interior.

”Vom adopta in CNSU decizia pe care trebuie sa o transpunem in Hotarare de Guvern pana la data de 1 septembrie privitoare la deschiderea activitatilor culturale in spatii inchise de la data de 1 septembrie. E vorba despre spectacole, teatru, concerte, cinematografe

Va trebui sa adoptam regulile privind reluarea activitatii pentru restaurante in spatii inchise, restaurante ale hotelurilor, ale motelurilor si pensiunilor. Hotararea CNSU va fi transpusa in Hotarare de Guvern pana la data de 1 septembrie, astfel incat sa se poata emite ordinele comune privind regulile. In cazul activitatilor culturale va trebui emis un ordin comun care trebuie pus in dezbatere publica de maine.

In privinta activitatilor de servire a mesei in spatii inchise va trebui un ordin comun al ministrului Sanatatii, ministrului Economiei si presedintele ANSVSA. Va trebui sa asiguram niste reguli care sa reduca la maximum posibil riscul de rasrandire a virusului odata cu reluarea acestor activitati si sunt convins ca reglementarile vor fi clare, astfel incat sa poata sa fie respectate. Fac un apel la responsabilitatea tuturor institutiilor, agentilor economici sa fie parteneri cu noi in asigurarea respectarii regulilor, astfel incat sa nu existe o crestere a numarului de infectari”, a declarat premierul.

Presedintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, cum vor fi redeschise aceste activitati.

„Sunt doua domenii in care consider ca este cazul sa se reia activitatea atat cat se poate si acolo unde se poate in conditii de siguranta”, a afirmat el.

„Teatrele si cinematografele, salile de spectacol in general, se vor putea deschide, probabil, incepand din 1 septembrie. Sigur, in conditii speciale de siguranta, vor trebui lasate locuri libere intre spectatori, trebuie toata lumea sa poarte masca. Trebuie respectate anumite conditii speciale care vor fi stabilite de specialisti. Dar cred ca este important ca, acolo unde conditiile permit, sa se reia actul de cultura. Ce am fi fara cultura? Cred ca este important”, a spus Iohannis.

Seful statului a explicat ca, dupa 1 septembrie, in anumite conditii, „restaurantele se pot deschide in interior”.

„In esenta, se vor putea folosi, dar numai acolo unde e sigur”, a punctat Iohannis, adaugand ca detalii tehnice vor fi stabilite de specialisti.

„Al doilea sector, care este in suferinta si unde cred ca este bine de asemenea sa se reia activitatea acolo unde se poate, este sectorul HORECA, in special functionarea restaurantelor in interior. Vremea se raceste, terasele se vor putea folosi inca o vreme, dar dupa un timp nu va mai fi posibil. Consider ca dupa 1 septembrie, in anumite conditii, restaurantele se pot deschide in interior. De asemenea, tinand cont de reguli de distantare, nu vor putea fi folosite toate mesele, tinand cont de conditii sanitare specifice si tinand cont de conditiile specifice din localitatea respectiva”, a detaliat seful statului.

El a apreciat ca aceste doua sectoare – al culturii si al ospitalitatii – „sunt importante”. „Cred ca, dupa ce am invatat cum sa ne comportam in pandemie, putem sa facem acest pas. Evident, nu ne intoarcem la normalitate, functionarea se va face in conditii speciale, cu reguli speciale, cu norme speciale, dar acolo unde este posibil consider sa se reia functionarea”, a afirmat Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: