BREAKING S-a declansat procedura pentru votarea motiunii de cenzura. Motiunea va fi citita joi, PNL si PSD ar batut palma si pentru amanarea votarii motiunii pana dupa Congresul PNL

politica

Birourilor Permanente Reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis ca motiunea de cenzura sa fie citita in cursulĀ  zilei de joi. Pesedistii au renuntat la boicot, insa s-ar fi inteles cu tabara Citu ca motiunea sa fie votata pe 1 octombrie, anunta surse citate de televiziunile de stiri.

Citirea motiunii a fost aprobata cu 16 voturi pentru si 5 voturi impotriva. Cel 15 voturi au venit de la USRPLUS, PSD si AUR.

Pe de alta parte, PSD, PNL si UDMR au votat impreuna pentru amanarea dezbaterii si votului la motiunea de cenzura pana in momentul in care se va pronunta Curtea Constitutionala pe conflictul constitutional invocat de Guvern.

Surse politice anunta insa ca o alianta intre PSD si tabara Citu, cele doua parti convenind ca motiunea sa fie votata pe 1 octombrie, dupa congresul PNL.

Presedintele Camerei Deputatilor, liderul liberalilor Ludovic Orban, a declarat joi ca in Constitutie si in regulament se prevede foarte clar ca motiunea de cenzura se citeste in termen de 5 zile de la depunere si se dezbate si voteaza dupa 3 zile de la prezentarea ei in sedinta comuna a Parlamentului, iar in deciziile CCR se invoca celeritatea dezbaterii.

„Exista decizia CCR care spune ca motiunea nu se dezbate mai devreme de 3 zile, dar nici nu poate fi amanata la calendele grecesti. (…) Nu sunt la curent cu astfel de propunere (de amanare a dezbaterii motiunii de cenzura – n.r.). Din punctul meu de vedere, in Constitutie spune foarte clar: este un termen de 5 zile se citeste motiunea de cenzura, dupa care exista termenul de 3 zile, oricum hotararea CCR invoca celeritatea in dezbaterea motiunii de cenzura”, a afirmat Orban, inaintea sedintei Birourilor permanente reunite.

Constitutia si deciziile CCR se aplica si daca exista precedente anterioare sau ulterioare, a adaugat Ludovic Orban.

„Mi-am amintit ca a existat o motiune impotriva guvernului meu in care nu s-a intrunit cvorumul. Dupa aceea, PSD nu a mai incercat sa dezbatem motiunea”, a mai spus Orban.

El a sustinut ca motiunea de cenzura nu are legatura cu Congresul PNL. „Votul delegatilor la congres va fi dat in functie de evaluarea candidatilor”, a spus presedintele liberalilor.

Mai mult despre:

Comentarii: