BREAKING S-au desfiintat pensiile speciale ale parlamentarilor. Toata lumea a votat „pentru”, un singur partid s-a abtinut

politica

Parlamentul a votat, miercuri, cu o larga majoritate desfiintarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

S-au inregistrat 357 de voturi „pentru”, zero „impotriva”, iar 30 nu au votat, este vorba despre parlamentarii UDMR.

Au fost trei proiecte de lege privind eliminarea pensiilor speciale si anume al PNL, al USR si al PSD. Cel mai vechi proiect apartine USR, care a fost depus inca de acum un an si jumatate. Parlamentarii au votat insa proiectul depus de PSD. Deputatul PNL Florin Roman a sustinut ca proiectul are probleme de constitutionalitate si risca sa pice din nou la CCR.

Citeste si: Ciolacu, anunt halucinant in Parlament: PSD ar fi pastrat pensiile speciale pentru parlamentari daca „Guvernul nu ingheta pensiile, salariile, toata Romania”

In acest moment sunt aproximativ 800 de fosti senatori si deputati care primesc pensii speciale in valoare de zece milioane de euro pe an. Pensia speciala medie a unui fost parlamentar este de 5.843 de lei pe luna.

Solicitarea de a dezbate eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor i-a apartinut presedintelui Camerei Deputatilor, Ludovic Orban.

„Am convenit, ca urmare a unei propuneri formulate de liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, dar si cu sprijinul majoritatii grupurilor parlamentare, sa formulam o propunere de completare a ordinii de zi pentru sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului de astazi, (..) cu adoptarea proiectului de lege de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor. Va explic ca sunt trei propuneri legi, initiate de trei grupuri parlamentare, proiecte lege prin care se modifica Legea statutului si deputatilor si senatorilor, in sensul abrogarii a doua articole care instituie dreptul la pensie speciala”, a afirmat Orban inainte de sedinta camerelor reunite ale Parlamentului.

Citeste si: Documente! In 2015, Ciolacu a initiat legea pentru reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari: „O necesitate”

In aprilie 2015, 200 de parlamentari ai PSD au semnat un proiect de lege prin care urmau sa fie reintroduse pensiile speciale pentru parlamentari. Legea a fost adoptata apoi in 15 decembrie si promulgata de presedintele tarii pe 23 decembrie.

Pensiile speciale pentru parlamentari si pentru alte categorii de demnitari fusesera taiate anterior de catre Guvernul Boc. Pe 29 aprilie 2015, trei deputati PSD (Duvaz, Stanciu Anghel si Petre Daea) au depus un proiect de lege „pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor”.

Proiectul era sustinut de peste 200 de semnaturi ale parlamentarilor PSD. La pozitia 75 apare si semnatura actualului presedinte al PSD, Marcel Ciolacu.

In expunerea de motive, cei 200 de parlamentari PSD, printre care se afla si Ciolacu, afirmau ca este nevoie de pensii speciale pentru ca deputatii si senatorii au „un grad sporit de responsabilitate”, astfel incat pensia speciala este o „necesitate”.

Comentarii: