externe

BREAKING Sarcozy, condamnat la inchisoare pentru coruptie. Un an cu executare si doi cu suspendare

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat luni la trei ani de inchisoare pentru coruptie si trafic de influenta, relateaza agentiile internationale de presa.

Potrivit France Presse, fostul sef al statului francez va executa doar un an din condamnarea de trei ani, doi dintre ei fiind cu suspendare.

In luna martie 2012, site-ul de investigatii Mediapart a publicat un document din care reiese ca, in anul 2007, Franta a vandut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finantarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un an mai tarziu, cand Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justitia franceza a decis sa inceapa investigarea acestui caz.

In cadrul investigatiilor privind ancheta libiana, procurorii au stabilit in septembrie 2013 sa intercepteze convorbirile lui Sarkozy, descoperind astfel la inceputul anului urmator ca el folosea o linie telefonica secreta, cu o cartela prepay achizitionata sub numele „Paul Bismuth”, pentru a comunica cu avocatul sau Thierry Herzog.

Conform rechizitoriului Parchetului National Financiar (PNF), in timpul mandatului sau prezidential Sarkozy a incercat, ajutat de avocatul Thierry Herzog, sa obtina unele informatii secrete de la un inalt magistrat, Gilbert Azibert, privind o investigatie care il viza in ‘afacerea Bettencourt’, in schimbul promisiunii unui post de prestigiu la Monaco pentru acesta din urma, post pe care in final Azibert nu l-a mai obtinut.

Dupa ce la sfarsitul lui 2013 a fost achitat dosarul ”Bettencourt” – in care el fusese suspectat ca Liliane Bettencourt, mostenitoarea imperiului de cosmetice L’Oreal, i-ar fi finantat ilegal campania din 2012 – Sarkozy a sesizat Curtea de Casatie pentru a obtine anularea confiscarii agendelor sale prezidentiale, el temandu-se ca informatiile continute de acestea ar putea fi folosite impotriva sa in alte anchete. In timpul procedurii legate de aceasta sesizare Sarkozy ar fi incercat in 2014 sa obtina respectivele informatii secrete de la Gilbert Azibert, la acea vreme judecator la Curtea de Casatie.

Validarea interceptarilor, in martie 2016, de catre cea mai inalta instanta a Frantei a fost o infrangere majora pentru fostul presedinte, care a sustinut ca transcrierea discutiilor intre un avocat si clientul sau este ilegala.

O alta ancheta contestata a PNF revine acum in atentie. Clasata in anul 2019, aceasta urmarea sa identifice ”cartita” care i-ar fi avertizat pe Nicolas Sarkozy si pe Thierry Herzog ca linia lor secreta ‘Bismuth’ era interceptata.

In cadrul acestei anchete magistratii au analizat facturile telefonice detaliate ale unor avocati celebri, unii dintre acestia fiind aparatorii ai inculpatilor la procesul care incepe luni. Printre ei se numara si actualul ministru francez al justitiei, Eric Dupond-Moretti, care la jumatatea lui septembrie a deschis o ancheta administrativa impotriva a trei magistrati ai PNF.

Pe Nicolas Sarkozy il mai asteapta un proces, si anume dosarul ”Bygmalion” legat de finantarea campaniei sale prezidentiale din 2012.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Sofer din Capitala, retinut de politie dupa ce l-a batut in trafic pe un alt sofer si i-a lovit ulterior cu masina pe acesta si pe sotia lui

Traficul infernal din Bucuresti provoaca tot mai multi nervi soferilor care tranziteaza orasul. Uneori, nervii…

30 de minute ago

Explozie puternica produsa in aceasta dimineata la Rafinaria Petromidia Navodari. A fost activat Planul Rosu de Interventie – VIDEO

O explozie puternica a avut loc in aceasta dimineata la Rafinaria Petromidia, cu degajari foarte…

39 de minute ago

Din octombrie anul trecut si pana acum, Rusia a cucerit doar 500 kilometri patrati din teritoriul Ucrainei, dar a pierdut aproape 40.000 de militari

De cand a inceput cea mai recenta operatiune ofensiva a Rusiei, in octombrie 2023, fortele…

47 de minute ago

Dupa atacul de la Moscova, ISIS cheama „lupii singuratici” ai miscarii sa comita atentate in Europa, SUA si Israel, in timpul Ramadanului

Militia terorista Statul Islamic (ISIS) si-a revendicat inca o data responsabilitatea pentru atacul de langa…

O oră ago

Paramedic SMURD, condamnat la cinci ani si cinci luni de inchisoare pentru ca a agresat sexual o pacienta chiar in ambulanta

Un paramedic SMURD, acuzat ca a agresat sexual o pacienta pe care trebuia sa o…

O oră ago

Fostul cancelar german Gerhard Schroder vrea sa se foloseasca de prietenia lui cu Vladimir Putin pentru a contribui la incetarea razboiului din Ucraina

Kremlinul a salutat declaratiile fostului cancelar Gerhard Schroder, despre care se stie ca a avut…

O oră ago