BREAKING Se reia urmarirea penala in cazul sefilor Jandarmeriei in Dosarul 10 August. Avertismentul lui Iohannis a fost auzit la varful DIICOT

news

Sefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a anuntat marti ca a infirmat clasarea unora dintre acuzatiile impotriva sefilor Jandarmeriei din Dosarul 10 august.

Giorgiana Hosu a decis redeschiderea urmaririi penale fata de colonelul Gheorghe Sebastian Cucos, fost prim adjunct al Jandarmeriei Romane; maiorul Laurentiu Cazan, fost director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti; colonelul Catalin Sindile, fost sef al Jandarmeriei Romane; comisarul sef de politie Mihai Dan Chirica, fost secretar de stat pentru relatia cu prefectii din MAI.

Comunicatul DIICOT:

Prin ordonanta din data de 04.08.2020, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a dispus urmatoarele:

1. Admiterea plangerilor formulate de catre petenti impotriva Ordonantei din data de 26.06.2020, emisa in dosarul cu nr. 2122/D/P/2019.

2. Infirmarea in parte a Ordonantei din data de 26.06.2020 emisa in dosarul numarul 2122/D/P/2019 cu privire la dispozitiile de:
• clasare a cauzei sub aspectul savarsirii de catre suspectii maior CAZAN LAURENTIU VALENTIN, comisar sef de politie CHIRICA MIHAI DAN, colonel CUCOS GHEORGHE SEBASTIAN si colonel SINDILE IONUT-CATALIN a infractiunilor de abuz in serviciu prev. de art. 297 alin.1 Cod penal, participatie improprie la purtare abuziva prev.de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, participatie improprie la fals intelectual prev.de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 321 alin. 1 Cod penal, participatie improprie la uz de fals prev.de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 323 Cod penal, complicitate la abuz in serviciu prev de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva prev.de art. 48 alin. 1 Cod penal cu ref. la art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, respectiv,
• clasare a cauzei sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la fals intelectual prev. de art. 52 alin. 3 rap. la art. 321 alin. 1 Cod penal si participatie improprie la uz de fals prev art. 52 alin. 3 rap. la art. 323 Cod penal, respectiv
• clasare a cauzei sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de complicitate la abuz in serviciu prev de art. 48 alin. 1 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, respectiv complicitate la participatie improprie la purtare abuziva prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal cu ref. la art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, cat si
• clasare a cauzei sub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizarea faptuitorului, prev. de art. 269 cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal si uz de fals prev. de art. 323 Cod penal,

3. Redeschiderea urmaririi penale
• sub aspectul savarsirii de catre maior CAZAN LAURENTIU VALENTIN, comisar sef de politie CHIRICA MIHAI DAN, colonel CUCOS GHEORGHE SEBASTIAN si colonel SINDILE IONUT-CATALIN a infractiunilor de abuz in serviciu prev. de art. 297 alin.1 Cod penal, participatie improprie la purtare abuziva prev.de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, participatie improprie la fals intelectual prev.de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 321 alin. 1 Cod penal, participatie improprie la uz de fals prev.de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 323 Cod penal, complicitate la abuz in serviciu prev de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva prev.de art. 48 alin. 1 Cod penal cu ref. la art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, respectiv,
• sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la fals intelectual prev. de art. 52 alin. 3 rap. la art. 321 alin. 1 Cod penal si participatie improprie la uz de fals prev art. 52 alin. 3 rap. la art. 323 Cod penal, respectiv
• sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de complicitate la abuz in serviciu prev de art. 48 alin. 1 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, respectiv complicitate la participatie improprie la purtare abuziva prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal cu ref. la art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, cat si
• sub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizarea faptuitorului, prev. de art. 269 cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal si uz de fals prev. de art. 323 Cod penal.

4. Mentinerea solutiei de clasare dispusa in cauza cu privire la celelalte fapte.

Ordonanta a fost inaintata Judecatorului de camera preliminara din cadrul Curtii de Apel Bucuresti in vederea confirmarii, potrivit disp. art. 335 alin. 4 C.P.P., urmand ca dupa ramanerea definitiva, dosarul sa fie declinat catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare.

Facem precizarea ca pe parcursul intregului proces penal persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

Citeste si: Iohannis pune piciorul in prag, reactie dupa clasarea Dosarului 10 August: „Sa se gaseasca o clarificare mai profunda in aceasta speta”

Presedintele Klaus Iohannis a sugerat raspicat, miercuri, ca dosarul 10 August trebuie sa fie redeschis si cei „vinovati sa plateasca”.

„Poate va amintiti ca atunci cand a fost evenimentul 10 August, eu am avut o opinie foarte ferma, ca masurile luate de jandarmerie au fost exagerate, in consecinta au aparut diferite relatari, filmari si s-a constituit un dosar penal pe care l-a analizat DIICOT-ul. Eu am foarte mare incredere in sistemul de justitie din Romania, si eu impreuna cu dumneavoastra, cu multe milioane de romani ne-am luptat ca niciun politician sa nu se amestece in dosare, nici presedintele.

Nu pot decat sa va spun unele opinii personale, sa imi exprim convingerea ca justitia din Romania va face dreptate si cei vinovati vor fi trasi la raspundere. In ce priveste aceasta faza procedurala, personal, ca si multi alti romani, suntem de parere ca e de dorit sa se gaseasca o clarificare mai profunda in aceasta speta”, a declarat Iohannis.

„Dosarul a ajus la procurorul general, care studiaza speta, si in cateva zile vom primi un raspuns despre urmatorul pas. Am toata increderea ca deciziile vor fi cele corecte si vom avea o justitie dreapta”, a adaugat Iohannis, intrebat daca se impune demisia sefei DIICOT, Giorgiana Hosu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: