Spania trimite in Ucraina tancuri occidentale ultraperformante Leopard 2 A4: „Nicio natiune nu vrea sa lupte cu astfel de tancuri”

externe

Spania intentioneaza sa echipeze armata ucraineana cu tancuri de lupta moderne de conceptie germana, oferind Ucrainei primele tancuri occidentale de inalta tehnologie, relateaza cotidianul spaniol El Pais, citat de The Brussels Times.

Tancurile Leopard 2 A4 se afla in prezent intr-un depozit si urmeaza sa fie facute operationale inainte de a fi trimise pe front, potrivit El Pais, citand surse din cadrul Ministerului spaniol al Apararii.

Militarii ucraineni ar urma sa fie instruiti mai intai in Lituania si apoi in Spania.

Intr-o prezentare a aceastor tancuri, specialistii afirma ca „nicio natiune nu vrea sa lupte cu astfel de tancuri”.

Madridul se pregateste, de asemenea, sa furnizeze o baterie de rachete antiaeriene Aspide de fabricatie italiana. Rachetele sol-aer Aspide nu mai sunt folosite de armata spaniola.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii de la Moscova, Igor Konacenkov, a anuntat ca in urma bombardamentelor de duminica dimineata din capitala ucraineana Kiev, primul atac de acest fel din ultimele saptamani, Rusia a distrus tancuri si vehicule blindate furnizate Ucrainei de tari din Europa de Est.

„Rachete de inalta precizie si cu raza lunga de actiune lansate de fortele aerospatiale ruse la periferia Kievului au distrus tancuri T-72 furnizate de tari din Europa de Est si alte blindate care se aflau in hangarele unei companii de reparare a vagoanelor” de tren, a sustinut Konacenkov, duminica.

Anterior, primarul Kievului, Vitali Kliciko, anuntase atacuri aeriene ruse in zorii zilei in cartierele Darnitki si Dniprovski, din sud-estul capitalei ucrainene.

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, mai multe rachete de croaziera au fost lansate in directia Kievului de la bordul unor bombardiere strategice ruse TU-95 din Marea Caspica. Tot potrivit aceleiasi surse, unul dintre avioane rusesti a fost distrus.

Comentarii: